Aga mis me täna sööme?

Jah, mida me täna sööme? Seisan tihti külmkapi ees ja vahin sinna sisse. Endal pea sama tühi kui see kapp - jälle peab poodi minema. Aga mida osta vaja on?

Tead, oli aeg kui ma koostasin igal pühapäeval terve järgneva nädala menüü. Sellise targa menüü, et võimalikult vähe pidi ära viskama. Toidud olid tervislikud ja lihtsad. Kogu nädala kaup sai poest korraga ära ostetud ja ka rahaliselt oli päris suur kokkuhoid. Nüüd tirtsu kaupa poes käies on tunne nagu iga päev läheb €30. Aga ikka telliks nagu liiga tihti Woltiga sööki või mugiks ainult võikusid.


Kuna mul hetkel see menüü koostamine ja ette mõtlemine väga välja ei tule, siis püüan selle postituse kaudu oma pea selgeks mõelda ja uuel nädalal uue hooga alustada. Esmalt, meie pere lemmikud, ehk söögid mida suhteliselt tihti teeme, on kikerherne karri, kikerherne salat, wrapitsa e. wrapi põhjale tehtud pitsa, nuudlid köögiviljadega, vanakooli makaronisalat, Tom Kha supp, laksa supp, erinevad risottod, pesto pasta, seene pasta, lasagne paprika ja ubadega, burksid, erinevad bowlid. Ja lemmik snäksid: chia puding,  banaan maapähklivõi ja marjadega, smuuti, soolapähklid (ise tehtud), küüslauguleivad (ise tehtud). Puuviljad. Köögiviljad dipikaga. Kõik on ülilihtsad ja head toidud aga ometi mõnel päeval ei suuda ma neist mitte ühtegi välja mõelda. Reaalselt mitte ühtegi.

Veel on vaja arvestada:
  • Mida keegi sööb, ei söö. Näiteks ei ole mul mõistlik teha kalatoite, sest Silver ei söö kala (I know, imelik). Samuti pean arvestama, et Mia ei taha väga vürtsist toitu. Samas armastame karrisid, aasiapäraseid nuudleid ja lihtsaid salateid.
  • Mitmeks söögikorraks peaks sööki jätkuma? Meie tavaliselt teeme nii, et ühest tegemisest saab kaks korda söönuks. Tihti sööme sama päeva lõunal ja õhtul sama sööki. Või näiteks kui lõunaks olid nuudlid, siis õhtuks on nad munaga (ikka õrrekana munaga) tuunitud. Kui aga söök on väga rammus või väga maitsekas, siis teeme õhtuks midagi kergemat ning jätame valmis söögi uue päeva lõunaks. 
  • Et võimalikult vähe oleks vaja ära visata! Selliselt mõtlemine on minu jaoks vist kõige keerulisem ja vajab harjutamist. Aga tõesti on oluline jääk minimaliseerida ja maksimaalselt ostetud sööki kasutada. Ma jätan tihti nädala viimaseks päevaks pitsa. Selle peale saab ju suht kõike panna. Näiteks kui kasutad natukene tomatipastat nädala alguses mõnes kastmes, siis hea on nädala lõpus seda ka pitsa peale määrida. Või lasagnet teha, seal saab ka kõik maisi-, oa-, hapukurgipurgi lõpud ära kasutada. 
  • Kui ostan seeni, salatilehti ja muud närtsivat toitu, siis pean kindlasti arvestama, et need kasutamise ajaks juba kõlbmatud ei oleks. 
  • Vahepaladeks peab meil olema alati varutud tervislikku snäkki (porgand, nuikapsas, kaalikas vms.) ja alati peavad olemas olema banaanid (külmutatud või värsked) ja marjad smuuti jaoks. 
  • Me EI TOHI osta koju krõpsu, kommi, jäätist või muud nänni. Kui neid ei ole, siis ma ei söö neid!
  • Alguses on kindlasti mõistlik valmistada söök retsepti järgi. Hiljem hakkab loovus avanema ja siis on juba lihtne uusi asju katsetada ja oma retsepte välja mõelda.
Kui ma kõiki neid punkte arvestades menüü koostan, siis ei saa ju midagi valesti minna? Ikka saab. Võib-olla ostan juba poest pahaks läinud asja, või on ootamatult sööjaid rohkem. Või just sel päeval on külaline kapsa allergiaga kui ma tahtsin kapsasuppi teha. Ma ei tea tegelt kas kapsa allergia on olemas. Või olen unustanud midagi poest osta või no täna ei ole kuidagi selle lasagne tegemiseks viitsimist. No ega elu ju ei saagi nii täpselt ette planeerida aga kui mul on menüü koostatud ja selleks vajalikud asjad olemas, siis saan alati midagi ka ümber mängida ja improviseerida.

Ostunimekirja koostamiseks kasutame me Todoist äppi. Oleme Silveriga kaaskasutajad, ehk kui oleme poes ja üks midagi maha tõmbab, siis teine näeb seda reaalajas. See muudab ostlemise kiireks ja efektiivseks. Ja lisame sinna alati jooksvalt asju juurde ka. Ehk kui näen, et õli või või hakkab otsa saama, siis ei oota seni, kuni see päris läbi on vaid lisan kohe nimekirja ära.

Eile tegin lõunaks kikerherne karri, sest üleeile tellitud India toidust jäi riisi alles. Tomatid hakkasid ka käest ära minema. Väga maitsev sai. Pilti ei teinud, kõht oli nii tühi, et ei olnud aega raisata. Hakkasime kohe kühveldama. Täna teen õhtuks küüslaugu leiba ja vist panen ka ühe chia pudingu hakkama.

Uueks nädalaks teen kindlasti ka terve uue nädala menüü ära. Tegelikult on selleks ju vaja vaid veidi aega ja googlet. Need mõlemad on mul olemas. Kui kellelgi on veel mõtteid, arvamusi koduse menüü koostamise või ostmise efektiivsemaks/ökonoomsemaks muutmise osas, siis ma oleksin iga nipi või triki eest tänulik. 

Ja oma poekotti ära unusta kui poodi lähed.
Et ikka vaaladele ka heameelt teha.
Niisiis, mis õhtuks süüa teed?













Comments

  1. Uhh! Mulle nii meeldib su blogi! Annab hästi palju positiivset energiat ja paneb alati ennast ka parema inimesena tundma. ALATI! Kùlastan kord päevas kindlasti, sest loodan alati, et midagi ootab ees! Ja ootan väga seda nädalamenüü postitust ka, sest murran isegi alati pead mida jälle süüa teha! Nii vahvad olete!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heiiii! Mul on nii siiralt hea meel seda kuulda! <3 Uuel nädalal teen menüü järgi ära ja proovin ka kirja saada kas läks kõik nii nagu plaanisin. Veelkord aitäh Sulle! :)

      Delete

Post a Comment