Dr. Google aitab emakakaelavähi sõeluuringu tulemust lugeda

Sain kutse emakakaelavähi sõeluuringus osalemiseks, sest emakakaelavähk on ravitav, I know you know. Igati kiiduväärne ja äge, et selliseid uuringuid tehakse. Otsustasin osaleda, hoolimata sellest, et mulle vastav analüüs aasta tagasi novembris tehtud sai. 

Eile tuli mul isegi meelde Digilugu.ee lehele sisse logida ja vastust vaadata. Esilehel kohe kenasti olemas uuringute vastused ja klikk ja hops olemas. 

Nii, siis hakkan lugema... Lame... ee mis rakud... aa...eee... esma haigestumine. Misasja?? Ah, ei see on statistiline liik. Rahu, see vist ei ole koht kus diagonaalis teksti lugeda. Teksti on õnneks väga vähe. Rahunen ja süvenen. Veerin kokku kõik sõnad mis seal kirjas on.  Ok, super, siin on negatiivne kirjas. Nii palju ma tean, et mis diagnoose puudutab, siis negatiivne on alati positiivne. Super. No siis googeldasin seda vastust ja sain teada, et mul tõesti ei ole emakakaelavähki.

Kas ei oleks ok kirjutada lihtsalt, et kas on vähk või ei ole vähki? Või see ka ei oleks vist hea... ma ei tea aga ei kujuta ette, mida tunneb inimene kellel sõna negatiivne asemel positiivne on ja ta peab täpsemalt aru saamiseks Dr. Google appi võtma. Head varianti sellest haigusest teada saamiseks kindlasti olemas ei olegi aga üks halvimatest on minu arvates selle ise googeldamine ja higistamine, et kas saan ikka õigesti aru või ei. Võib-olla neile kellel on probleem helistatakse või kutsutakse tagasi ja teavitatakse siis. Ei tea. Kirjutasin Digilugu.ee lehelt leitud kontaktile ka tagasiside ja oma arvamuse, et tekst lehel võiks ja peaks olema patsiendisõbralikum. 

Mulle ütles arst peale proovi andmist, et ise vaataksin. Ise vaatasin ja ise Googeldasin. Super, Dr. Mari Jaanus.

Muidu on elu ilus! 





Comments

Post a Comment