Ma ei kasuta kosmeetikat mis on loomtestitud #crueltyfree

Ehk on aeg teha kokkuvõte oma selleks aastaks lubatud uusaastalubadusest mis siis kõlas nii: "Ma ei osta kosmeetikat mis on loomtestitud.". Lihtne.



Päris nii see kohe kahjuks ei läinud, et ei ostnud enam ja kõik. Alguses sattus ikka mõni asi ostukorvi milles ma ei olnud kindel aga oli vaja kiiresti ära osta. Kodus selgus alles, et jama kurat, loomtestitud. Kasutasin asja ära, sest lihtsalt minema visata ka süda ei lubanud aga andsin endale uuesti lubaduse, et järgmisel korral kas võtan hetke ja süvenen või ei osta üldse. Nii juhtus paar korda... aga iga kord tundsin end väga kehvasti ja kordasin endale antud lubadust. 

Algus oli mulle tõesti väga raske. Jaanuaris olime veel Eestis ja veebruarist kolisime Budapesti. Budapestis hakkasid Eestis ostetud asjad lõppema ja oli vaja uusi. Esialgu ostsin kogu kosmeetika The Body Shopist, sest see oli hea ja lihtne variant. Kuna olin nende tooteid ka Eestis kasutanud, siis teadsin kindlasti, et see bränd ei testi ühtegi toodet loomadel. Tooted mulle ka meeldivad ja sobivad, ehk miks mitte. Samas südames oli ikka soov ka kohalikku kaupa proovida ja enda jaoks uusi asju avastada.

Vaikselt hakkasingi uurima erinevaid kohalikke tooteid. Samuti välismaiseid asju. Sama tegin Eestis, alati proovisin leida vanade lemmikute kõrvale ka uusi ja huvitavaid tooteid. Näiteks on Budapestis palju Saksa looduskosmeetikat. Jama on nendega aga see, et kui ei ole peal kirja vegan ja leaping bunny logo siis ma ei saa nendest etikettidest midagi aru, sest need on ainult saksa ja ungari keelsed.  Eestis on selle võrra lihtsam aga siiski pidin ka Eestis iga toote ostu väga täpselt kaaluma ja alati veenduma, et kindlasti ei oleks toode loomtestitud. Olin peale oma mitmeid prohmakaid väga skeptiline ja veensusin pigem mitu korda. Kuidas see oligi, üheksa korda mõõda ja üks kord lõika. See taktika töötab ka siin. 

Käisin poodides ka lihtsalt vaatamas ja googeldamas. Do Eucerin test on animals? Do Aesop test on animals? Mu telefoni Google history on täis seda küsimust erinevate kosmeetikafirmade kohta. Kindlasti peab aga olema googeldades ka kriitiline, sest paljud brändid testivad oma tooteid loomadel vaid näiteks Hiina turule müümiseks aga kui Googlesse paned küsimuse sisse siis vastab kohe tootja koduleht, et nad on loomtestide vastased. Lähemal uurimisel selgub aga midagi sellist: "Unfortunately, a few countries require additional safety testing, which may include animal testing.". 

Lugesin alguses palju juurde ka teemakohaseid blogisid ja toodete arvustusi. Sain targemaks ja viisin end kurssi. Hakkasin teadlikumalt lugema etikette ja samuti aru saama ka toodete koostisest. Mäletan kui Silver küsis mult ükskord väga mõtlemapaneva küsimuse siis kui kiitlesin talle, et ostsin jäätist mis on vegan, lactose free, gluten free, dairy free. Ta küsis, et millest see siis tehtud on. Ja mul tõmbas hetkeks juhtme kokku. Aga samal hetkel sain aru, et olin süvenenud ainult asjadesse mida seal ei ole. Aga mis seal on seda ma ei tea. Seda pean ma meeles ka kosmeetika ostmisega. Kui see kõige vaba on siis millest see tehtud on?

Ehk nüüd valin ma võimalusel cruelty-free tooted mis on ühtlasi vegan ning vähem oluline ei ole ka see kus, kelle poolt ja millest on see produkt toodetud. Olen loobunud kosmeetika ostmisest n.ö Prismast, sest ei jaksa seal kohapeal neid pakendeid uurida. Aga õnneks elame me ju interneti ajastul ja e-poed on mugavad, põhjalikud, ja mis kõige olulisem, pungil täis loomtestimata asju. Soovitan Vegan.ee ja Mediron.ee e-poode. Ning Fresh Go'd, sest sealt saad toidukaupadega ühes tellida ka Pure Cosmetics Eesti veebipoest ja Mahemarketist. Õnneks teatas ka Dove, et nad keelustasid loomtestide tegemise ehk üks bränd on juures mida osta kui on kiire ja kuskile peale Selku ei jõua.

Mõtle ka enne kui järgmise seebi, kreemi või pulga ostad. 
Ole ka loomade poolt!

Comments