Kuidas ma hambapastat, kätekreemi ja kuivshampooni ostmas käisin

Seoses sellega, et ma enam Ungarlaste posti- ja kullerteenust eriti ei usalda käin ma kosmeetika jahil päris poodides. Toidukaup on ainuke mille tellimisel tasub ära risk, et äkki kaovad asjad ära või ei leia kuller su ust ülesse vms. Ja ka siis paneme me alati linnukese, et maksame kaupa kätte saades. Omniva, olen sind korduvalt kirunud küll aga näe, nüüd igatsen!

Astusin kodust välja, et osta endale kätekreem, kuivshampoon ja hambapasta. Tundub täitsa easy-peasy ülesanne. Veidike keerukust lisab muidugi see, et ma tahan, et kõik need asjad oleksid kurjusevabad ja ka vegan.

Läksin Corvini kaubanduskeskusesse. Ma olen seal enne vaid paaril korral käinud ja ei teadnud kust ma oma otsinguid alustama peaksin. Mõtlesin, et vaatan lihtsalt ringi ehk hakkavad mingid kosmeetikapoed silma. Kuna aga sama shoppinguga oli mul vaja ka köögiviljade puhastamise harja ja saunalinu siis otsustasin need asjad esimesena hankida. Küll aga harja ja rätikuteni ma esimese hooga ei jõudnud.

Enne jäi mu teele häääääästi suur pood nimega Müller. Väljast tundus mingi suht suvakas Kaup24 outlet. Kaupa on seal kosmeetikast kummikuteni ja nende vahel veel terrassimööbel ning chia seemned ja kaisukarud. Kehvast esmamuljest hoolimata otsustasin sisse astuda. Ja hea on, et astusin. Seal poes on mega hea kosmeetika valik. Leidsin oma vanu lemmikuid (Mádara, Lavera, Dr. Organic, Sante) ja ka palju brände mida uudistada ning mida uurides mõtlesin, et ok jätan meelde, kui seep otsa saab siis tulen ostan selle. Kui küünelakki vaja läheb siis tean, et siin on vegan lakid täitsa olemas jne.

Ja nii ma käisin seal, vaatasin asju ja lugesin etikette. Imestasin, et ikka nii suur pood ja niiiiii palju asju. Ja nii palju cruelty free märgisega ja vegan asju. Mu silmad särasid ja raske oli keskenduda asjadele mida mul päriselt vaja oli. Korrutasin endale: "Kuivshampoon, kätekreem ja hambapasta.".

Tahaks tegelikult ju proovida alati uusi asju aga läksin võtsin ikkagi Mádara kätekreemi. See on suure tõenäosusega väga hea ja tean kindlalt, et see on kurjusevaba ja vegan. Mul on pidevalt selle cruelty free märgisega error. Ma ei usalda igasuguseid märgiseid. Tahaks, et oleks ikka see päris Leaping Bunny või siis nii nagu Mádara puhul on, et ma tean kindlalt, et see ei ole loomtestitud. Uute toodete puhul proovin olla pigem skeptiline.

Kui ma eelmisel nädalal kuivshampoonide kohta internetist uurisin juhtusin lugema blogipostitust sellest, et osad ettevõtted petavad sellega. Panevad toodetele mingi suvalise jänkukese peale ja müüvad cruelty freena. Tegelikult on nii, et see konkreetne toode ei ole loomtestitud AGA selle toote kaksikvennad, kes Hiinlaste ihudele määritud saavad on loomtestitud. Ehk siis, kas see toode ikkagi ei ole loomtestitud? On ju küll.


Lõpuks ledsin ma samast poest CoLab nimelised kuivshampoonid, nimi tuttav ette ei tulnud. Jälle mingi kahtlane jänes peal. Googel-moogeldasin seal lettide vahel natukene ja sain aru, et vist aus kaup. Kurjusevaba. Jess. Nüüd kodus uurisin veel selle shampooni kohta ja Peta cruelty free otsingumootor ütleb ka, et CoLab on kurjusevaba.

Aga edasi. Mind ajavad segadusse märgistused nagu vegan friendly või suitable for vegans? On see siis vegan või ei ole? Peaks ju olema, sest muidu ei sobiks veganitele. Miks ei ole kirjutatud, et see toode on vegan? Google aitab. CoLab kuivshampoonil on kiri suitable for vegans, kodulehel on ilusti kirjas, et see toode on vegan. Kiire googeldamine mulle seda täpselt ei selgitanud miks just sellist märgistust kasutatakse aga proovin selle kindlasti endale selgeks teha. Nii palju kui ma asjast hetkel aru saan, siis need märgised ütlevad ka, et toode on vegan. Lihtsalt ütlevad seda teisiti.


Shampoon ja kätekreem olemas, asusin hambapastat valima. Hambapastaga olen ma juba hästi pikalt hädas. Ei, mitte selle pärast, et ma ei leia vegan või cruelty free tooteid. Neid on üsna palju, aga mulle ei meeldi ükski ja need sunnikud kestavad ju nii kaua. Ära ka visata ei raatsi. Siis kui ei ole hea, siis ostan kohe veel ühe kõrvale. Kasutame vaheldumisi mõlemad ära. Nii pole õnneks juhtunud, et mõlemad väga hullud on aga paralleelselt kaks hambapastat on meil juba ammu. Ja alati üks halb ja teine parem. Pole juba ammu head olnud. Nüüd hakkame katsetama Dr. Organic Extra Whitening Charocal hambapastat. Valin neid katsetamiseks suht suvakalt ainuke asi mida pasta tuublil maitsete osas jälgin on see, et sisaldaks piparmünti. Olen mõned sellised ostnud kus ei ole piparmünti sees, kus on granaatõun või aaloe. Aga no kohutav, kohutav kui peale hammaste pesu ei jää seda mõnusat õhkavat tunnet suhu. KOHUTAV! Neil hetkedel igatsen natuke Colgate hambapasta järele...

Hiljuti oli mul veel üks väike pang, huulepalsamiga. Leidsin endale nii meeldiva ja sobiva Oma huulepalsami. Ausalt ma ise uskusin, et see on vegan. Oma Instagrami bio ütleb, et nad on "plant powered and cruelty free". Piinlik küll aga ma ei lugenud koostist, ei vaadanud isegi kodulehte. Uskusin Instagrami. Tellisin pulga ära ja hakkasin suure hurraaga kasutama. No hullult hakkas meeldima ja soovitasin õele ka. Proovigu tema ka mega head Eesti asja. Õde kirjutab siis mulle selle soovituse peale vastu, et ta ei osta seda, sest see ei ole vegan. Tema tellib ikka Medironist vana hea Good Boomi. Mis mõttes ei ole Oma vegan? Aga ei ole jah. Koostisosade nimekirjas on ka Apis Mellefera (Bees) Wax. Pettusin. Kõigepealt endas, sest ma ise ei uurinud piisavalt...

Aga eks elu õpetab. Nagu ma detsembris ühes postituses kirjutasin siis cruelty free algus oli mulle sama raske. Ikka sattus neid valesid asju sekka. Sest no ei ole seda kannatust ja püsivust, et rahulikult uurida-lugeda-aru saada. Kui midagi meeldib siis on kohe ja hästi kiiresti seda vaja.

Aga Mari, võta maha hoog, (ei tule Reketi laul), hinga rahulikult sisse ja välja. Googelda. Sa ju oskad seda nii hästi.

Sain kõik vajalikud asjad. Ja rohkem veel.
Ja selle harja köögiviljade puhastamiseks ning saunalinad käisin ostsin ikka ka lõpuks ära.

Oli väga edukas shopping!






Comments