Minu beebisammud parema maailma poole

Ma saan julgelt öelda, et olen terve elu olnud inimene kes pigem hoolib meie planeedist, maailmast ja loodusest. Prügi ei ole ma kunagi maha visanud ja metsa ning merd vaatan suure austusega.

Aga alles viimasel paaril aastal olen hakanud tegema teadlikke valikuid targema, mõistlikuma ja jätkusuutlikuma elustiili poole. Jah, ma ebaõnnestun mõnikord ja üllatan isegi iseennast mingi "geniaalse" ostu või otsusega aga ma proovin alati oma vigadest õppida ja olla homme targem kui täna. Ja nii vahva on see, et riidest poekotid ja korduvkasutatavad kohvitopsid näevad väga ägedad välja ning nullkulu ei ole täna enam vaid arusaamatu väljend ökomuttide sõnavarast.

Kui ma eile poes Miale hambaharja valisin tuli mulle meelde hiljuti loetud Carmeni blogipost kus ta muuhulgas kirjutab sellest mida tema teeb, et maailm oleks parem paik elamiseks. See postitus pani ka mind oma peas läbi mõtlema asju mida mina teen ja mida ma veel teha saaksin, et mitte kulutada, raisata või saastada.

Minu beebisammud parema maailma poole:

1. Kannan riidest poekotti alati kaasas. Minu puhul ei tööta see, et võtan selle siis kaasa kui poodi lähen. Siis ma unustan. Üks olgu alati käekotis ja teine lapsevankris. Minu lemmikud on Eneli käest jõuludeks saadud Hüüp kott helkurkirjaga "Mind ei /kile/ koti"  ja Boost Yourself kott kirjaga "A healthy outside starts from inside".

2. Me ei kasuta kodus ühekordseid kõrsi. Kuna Miale aga väga meeldib kõrrest juua siis ostsin koju klaasist purgid koos korduvkasutatavate plastikust kõrtega. Tulevikus plaanin osta meile Pilliroo kõrred.

3. Valin kõrvatikud mis ei ole plastik pulgaga. Tundub lambine asi aga kokku on seal päris korralik hunnik plastikut. Mina leidsin paberist pulkadega tikud aga olen lugenud, et saadaval on ka puidust pulkadega tikke.

4. Ostan puu-ja köögiviljad nii kilevabalt kui vähegi saab. Ma loodan, et sa oled ka üks neist kes ei pea vajalikuks banaane kilekotti panna. Või ühte apelsini. Isegi kolme apelsini pole ju vaja kilekotti panna. Kaalun kolm koos ära ja panen kleepsu ühele peale. Või teine võimalus on osta endale SISU kott või muu samalaadne toode.

5. Oma Equa veepudel on mul alati kaasas. Ja ausalt, ilus pudel aitab ka rohkem vett juua.

6. Sorteerin prügi nii palju kui võimalik. Meil on siin suht kahtlased lood selle prügisorteerimisega aga vähemalt nii palju saan teha, et papi panen eraldi. Ja klaaspurke ja pudeleid taaskasutan.

7. Riided ostan võimalusel alati kaltsukatest või teen väga pikaajalised valikud. Ehk kas teinering või kohalik disain. Ei kiirmoele ja emotsionaalsetele ostudele.

8. Kasutan oma Ecoffe kohvitopsi. Kui oma topsi kaasas ei ole siis mõtlen kaks korda enne kui kohvi kaasa ostan.

9. Panen vee kinni kui pead pesen. Või hambaid. Või ükskõik mida.

10. Ma ostsin Miale puidust hambaharja! Meie Silveriga kasutame elektrilisi hambaharju ja ma tõesti ei ole veel valmis seda sammu astuma, et ka need Humble Brushide vastu välja vahetada. Olen elektrikaga lihtsalt nii rahul ja suu tundub kordades puhtam kui käsitsi nühkides. Aga rõõmuga teenin karmat Miale hambaharja valides.


Järgmise sammuna võtan ette pakendivaba kosmeetika ostmise LUSH poest. Kodus oleva hambaniidi asendan nullkulu niidiga ja ühekordseid kohvifiltreid enam juurde ei osta. Tahan leida pestavad "vati"padjakesed näo puhastamiseks ja vältida palmiõli sisaldavaid tooteid. Ning ma jätkan enesekindlalt oma teed veganluse poole ning ka tuututamist loomtestimata kosmeetika olulisusest.

Kui teha ökomuti elu endale lõbusaks, stiilseks ja väljakutsuvaks on võimalik maailma päästa täiesti möödaminnes. Ja ära kunagi mõtle, et see üks kõrs või kohvitops ei muuda midagi. Muudab, sest meid on ju nii palju ja kui igaühel on üks kõrs ja kohvitops teeb see juba 7.53 miljardit kõrt ja 7.53 miljardit kohvitopsi ehk kokku 15.06 miljardit plastikust junni mille kõdunemiseks kulub 700-1000 aastat.



Comments

  1. Sa oled nii tubli! Rõõm oli lugeda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suur-suur aitäh sulle inspireerimast mind ja kõiki teisi olema tublim! :)

      Delete

Post a Comment