Koostöödest, nende märgistamisest ja tasuta asjadest

Just lõpetasin Marimell.eu selle blogipostituse lugemise. See keskendub koostööna valminud blogi- ja instapostituste märgistamisele.

Mõtlesin kohe enda, oma postituste ja tehtud ning tegemisel koostööde peale ka.

Ja jah.

Ma olen nõus.

Ma olen nõus sellega, et teemaviide #notsponsored on ebavajalik, kui blogija on aus. Kui blogija lähtub oma tegevuses eetikast ja ON PÄRISELT aus.
Ma olen oma kõhutundest lähtuvalt ka nõus, et viide "koostöö", tasustatud või mitte, kingitustega või mitte, ei pea olema märgitud. Aga jällegi, ainult siis, kui blogija ON PÄRISELT aus ja kirjutab PÄRISELT oma kogemusest.

Veel hiljuti lähtusingi ma sellest kõhutundest ja ei märkinud eraldi ära ühtegi koostöö postitust. Ok. Kui kirjutan blogisse, siis märgin alati koostööpostituse pealkirjas ära toote või firma, millest postituses juttu hakkab tulema. Arvan, et see on selguse huvides õige.
Nüüd lisasin juurde veel sildi "koostöö", sest lugesin Promoty blogis artiklit "Kuidas olla hea influencer" ja seal ütleb üks punkt selgelt, et reklaam peab olema eristatav. Ja ma tahan ju olla hea influencer.

Ehk otsustasin lisaks blogile ka Instagramis selguse luua.

Aga sellega ei lähe mul nii lihtsalt.
Proovisin #koostöö, proovisin #ad, proovisin #kingitus... Ei ole ükski lemmik, aga #ad on neist vist kõige minimalistlikum ja mulle kõige vastuvõetavam.

Kui ma alguses tahtsin jonnida ja mõtlesin, et ei peaks midagi märgistama, sest ma reklaamin ju ainult neid asju, mis mulle päriselt meeldivad, siis järele mõeldes ei ole mul midagi ka oma koostööde märgistamise vastu. Ma olen ju iga oma koostöö üle tõeliselt uhke, õnnelik ja rõõmus.

Kui ma ainult selle õige viite leiaksin...

Minu koostööd seisnevad üksi ja ainult kingitustes. Keegi ei maksa mulle postituste ega piltide eest. Ei tea, kas see näitab mu selgrootust või lihtsalt kainet mõistust, aga ma olen tõesti tänulik võimaluse eest blogijana areneda, testida asju ja kirjutada arvustusi.
Küll siis, kui kunagi pro valmis olen, hakkan raha ka küsima. Hahhhaaa ja siis saan ma rikkaks, ja kuulsaks ja saan veel rohkem koostöid, ja veel rohkem õnne ja lugejate armastust ja tasuta asju.

Jah. Tasuta asju. Mulle nii meeldib, kui mõnikord öeldakse, et aa sa saad neid asju ju tasuta. Siis ma armastan targutada ja öelda, et tasuta lõunaid ei ole olemas. Kuigi salaja mõtlen, et võib-olla paari kuu tagant on üks lõuna ikka päris tasuta ka. Mõni koostöö ja postitus tuleb lihtsalt nii möödaminnes. Nagu iseenesest.

Suurema osa pakutud koostöid olen ma vastu võtnud.
Aga juba olen pidanud ka ära ütlema, sest kindlasti ei hakka ma mitte kunagi reklaamima loomtestitud kosmeetika- ja kodupuhastusvahendeid, kiirmoodi, liha või kartulikrõpse. Ma luban seda! Ok, krõpsude osas võin ma veel tegelikult ringi mõelda, sest pole päris kindel, kas suudaksin ära öelda, kui keegi mulle kasti Prigles Originale pakuks! #mycomfortfood

Aga ok, loodame, et ei paku.

Ma luban hoopis seda, et ma märgin oma koostööd ja kingitused edaspidi kenasti ära. Nii teen ma Instas ja jätkuvalt ka blogis, sest minu eesmärgiks ei ole varjatud reklaam või kellelegi mingi sodi pähe määrimine. Pähe määrime ikka ainult neid asju, mis teevad juuksed ilusaks või võtavad kõõma ära.

Aga see #notsponsored on minu jaoks ikkagi mõistmatu.
Ma olen päris tihti mõelnud, et kas instagrammer, kes paneb #notsponsored, tahab öelda, et see siin on päriselt siiras postitus. Aga näe, see minu #sponsored on selline, mida ei maksa liiga tõsiselt võtta. See on ju ainult reklaam... Ei ole ju tegelikult nii! Või vähemalt ma tahaksin loota, et ei ole. Või siiski on? Ma ei tea.

Kokkuvõtteks.

Ma ostan jäätise, mulle maitseb see, lisan sellest Instasse pildi, märgin ära tootja. Märgin ära ka oma ketsid ja kleidi, sest mine tea, ehk mõni neist jagab mu pilti või viitab sellele. Kokkuvõttes võib sellest ühest jäätisest tulla päris mitu head jälgijat, like'i või mõni tuleviku koostöö. Siis märgin ja täägin ja hästäägin ka, aga ma ei hakka kunagi märkima ära #notsponsored postitusi. See tundub lihtsalt nii lamp.

Ja see Marimell.eu blogipostitus ei meeldinud mulle tegelikult üldse, aga ma leidsin sealt endale korraliku portsu mõtteainet ja tundsin kohe, et pean seda ka siin jagama. See postitus ise tundus mulle üleolev, kohati isegi halvustavalt kirjutatud.

Aga ehk ma eksin ja ma lugesin seda hoopis ise halvustava tooniga, ja võib-olla olen ma sel teemal lihtsalt liiga tundlik, sest pusin ju hetkel selle märgistamise ja mitte märgistamise teemaga päris palju.

Ja nüüd läheksin ma hea meelega Pringleseid ostma, aga Haiba pood on kinni.

Lähen hoopis magama.

Peace 


Napsie.ee #koostöö #sponsored #kingitus #ad #reklaam #notnotsponsored

Comments