Ampstükkidest, nende maitsetest ja üleskutse mitte kinkida neil jõuludel kommi


Oma suurest ja raskest pakist, mille õde mulle Eestist eelmise kuu lõpupoole saatis, leidsin ma ka meie perele maitsmiseks saadetud portsu Ampstükk toorbatoone. 

Toorbatoone olen ma ka enne ampsanud, aga Ampstükki sain ma maitsta päris esimest korda. Lisaks sellele, et Ampstükid on toor, on nad ka ilma lisatud suhkruta, vegan ja gluteenivabad. 
Ehk tõesti, 100% muretu maiustamine. Khmm... ja arvestades seda, et ma olen viimasel ajal päris palju juurde võtnud, tulid need mu ellu väga õigel ajal. 

Oi, ja kes ei teadnud, siis Ampstükid on valmistatud Eestis ja kohalikust mahetoorainest. 

Well, kui maitse ka hea on, siis olen mina küll müüdud mees!

Tegelikult. Ma olen üldiselt üsna suur toor-, müsli- ja proteiinibatoonide austaja (loe: ma üritan üsna tihti leida šokolaadile tervislikke alternatiive) ehk mina teadsin juba enne, kui ma ühtegi Ampstükki maitsnud olin, et suure tõenäosusega meeldivad need mulle. 

Aga kas need ka Miale ja Silverile maitsesid? 

Mia täpselt oma lemmikut meile öelda ei osanud. Iga kord kui küsisin, siis vastas ta erineva batooni. Hahhha, ta vist valis pakendi värvi ja oma tuju järgi iga päev uue lemmiku. Aga nii võib ju ka! 

Tegin meie Ampstükkide degusteerimisest ka väikese kokkuvõtte: 
  • Mustasõstra-pohla batoon - Hapukas. Väga hea. Silveri teise koha batoon. Miale maitses, sõi pool ära ja küsis juurde. 
  • Kookose batoon - Mia lemmik, vähemalt ühel korral küsides. Ja ka terve batooni ära söömine ei olnud talle probleem. Minu teise koha Ampstükk. Kookoslaastud on batooni tekstuuris tuntavad, rosinat ja datlit on ka väheke tunda, aga mandlit ma selles eriti ei tunne... aga samas, kellel seda mandlit ikka vaja on, kui kookos on tunda. Kookos on meie pere niiii suur lemmik, igas toidus ja igas asendis.
  • Õuna-kaneeli ampstükk - Hästi kaneelise maitsega, õuna hapukust on ka veidike tunda. Mina tahaksin ehk isegi seda hapukust rohkem. Üks batoon ja tõesti on magusaisu rahuldatud. See batoon on tekstuurilt kõige ühtlasem mass. Silveri lemmik, ka Mia sõi ja kiitis. 
  • Astelpaju-viigimarja-tatra batoon- Hästi tuntav astelpaju maitse, ja tatra tükid. Minu lemmik batoon! Hea hapu ja hea tektuuriga. Need tatra terakesed annavad mõnusat krõbedust ja midagi närida. Mia sõi natuke, aga oli näha, et ta eelistab teisi. Ka Silver arvas, et on söödav, aga pole midagi erilist. 
  • Toorkakao batoon - See meeldis mulle kõige vähem. Väga tugeva toorkakao maitsega. Selline tummine amps. Miale ei meeldinud see üldse. Ta võttis ampsu, tegi imelikku nägu ja suunas ülejäänud tüki mulle: "Mia ei. See emme nammi." Silverile ei meeldi selle tekstuuris tatra terad, aga maitse meeldis. Mulle just tükid istuvad, aga maitse on liiga vänge, tahaks midagi hapukat ka sinna sisse... Kirsse ehk?
Vot.

Meie pere ei jõudnudki kokkuleppele, milline on kõige parem Ampstükk, aga kõik meist leidsid endale lemmiku. 
Lastele soovitan pakkuda mustsõstra-pohla, kookose ja õuna-kaneeli Ampstükke. Ja kui sa oled sama suur astelpaju fänn, kui mina, siis sa lihtsalt pead seda astelpaju-viigimarja oma proovima! See on tõesti väga maitsev!

Ja tõesti-tõesti, need on kommi ja šokolaadi asemel. 

Eelmisel nädalal oli meil väikelaste Halloweeni üritus ja õpetaja jagas lastele šokolaadi. Pärast tundi arutasime me ühe teise emaga, et peaksime õpetajale tagasiside andma, et ta peaks need šokolaadid millegi tervislikuma vastu välja vahetama. 
Ma ütlen ausalt, et mina oleksin eelistanud, et nad oleksid ilma selle kingituseta jäänud. Samas nii õel ma ei ole, et keelan Mial maiustuse vastu võtta, kui kõik teised lapsed saavad. 

Aga sa tead ju ka, et šokolaad väikelapse haardes ei aja teda ainult suhkru tõttu hulluks ja ei tekita vaid hambaauke, see ka määrib nii kohutavalt palju. Ühesõnaga ühest väiksest kommist on minu arvates tüli rohkem, kui asi väärt on. 

Varsti on jõulud ja palun ära kingi kommi, šokolaadi. Vali mõni tervislikum alternatiiv. Pähklid, õunad, ananass, purk pähklivõid... Või kingi vähem, ehk kallimat maiustust, aga lapsele ja tema tervisele paremat.

Näita sellega, et hoolid ja armastad!






Comments