Kui tervet rehkendust ei jõua, tee pool ehk veganitest, meemidest, pakenditest ja nõmetsemisest

Ma ei tea, miks see mulle täna meelde tuli ja mind uuesti mõtlema pani, aga ehk on sulle ka silma hakanud üks meem. See meem on naisest restoranis, kala on tema ees taldrikul ja ta küsib pillirookõrt. Või palus mitte kõrt panna... ma ei mäleta täpselt, aga see ei ole oluline ka.

Oluline on see, et ta sööb kala, aga ei taha plastkõrt.

Keegi vehkis selle meemi valmis teha ja nüüd väga paljud veganid jagavad seda. Mis neil viga on? Ma ei küsi, mis on viga naisel, kes ei soovi kõrt, aga sööb kala. Ma küsin, mis on viga inimestel, kes irvitavad teise inimese üle, kes on võib-olla teinud oma elus esimese keskkonnasäästliku valiku? Tema võib-olla alustas kõrtest. Mina näiteks alustasin taaskasutatava kohvitopsi ostmisest ja kolm aastat hiljem on kala läinud ja ka muna ning piim pealekauba. Võib-olla järgmisel kuul on kala ka selle inimese laualt läinud.

Ja kui ei ole, siis kas on parem süüa kala ja kasutada kõrsi, või süüa ainult kala?

Kas me päriselt nõuame, et kõik teeksid kõike või mitte midagi? Mingu ta siis juba koju rehve ka põletama ja lõpetagu prügileping ära, sest metsas on ju ruumi veel küll.

Ja ma olen 100% kindel, et maailmas leidub veganeid, kes tarvitavad plastkõrsi, kohvitopse ja ei tea midagi loomtestimata kosmeetikast.

Teeks siis vatupidise meemi ka?

Kas inimesed ei peaks hoopis üksteist toetama? Kas enam ei mäletata, mida õpetaja Laur Kevades ütles? Ta ütles ju, et kui tervet rehkendust ei jõua, tee pool. Ja just see ongi poole tegemine. See on alustamine. Igaüks leiab endale koha kust alustada. Kes jätab kohe liha ära, kes plastkõrre, kes kohvitopsi, kes palmiõli või loomtestitud kosmeetika. Need kõik algused on ju õiged. Need kõik teguviisid on õiged ka siis, kui neid ükshaaval tehakse.

Aa, veel üks asi... eile jagas keegi Facebooki vegan grupis pilti sellest, et mingi Eesti lihatööstus on pakendit 50% vähendanud. No, seal uuriti ja puuriti ja oldi minu arvates nõmedad. Ma tahaksin selle peale küsida, kas planeedile on parem hakkliha 50% rohkemas või 50% vähemas pakendis? Muidugi oleks parim, kui hakkliha üldse maailmas ei eksisteeriks, aga fakt on see, et see ei kao lähiajal mitte kuskile. Aga need ettevõtted saavad anda vähemalt mingisuguse panuse jätkusuutlikuma maailma poole.

Lõpetuseks tahaksin ma soovida kõigile inimestele rohkem mõistmist ja oskust toetada neid, kes tervet rehkendust ei oska. Khmm... Aga kes meist oskaks? Ma loodan, et maailmas on mõni inimene, kes on vegan, ei kasuta pakendeid, ei osta riideid kiirmoe kettidest, ei tarvita palmiõli, ei sõida autoga ega toeta oma ostudega ühtegi suurkorporatsiooni.

Ma tervitan seda inimest ja arvan, et tema küll seda meemi ei jagaks. Või noh, tõenäoliselt ei ole tal ju isegi arvutit, nutitelefonist rääkimata.

Ja veel soovin ma kõigile julgust kuskilt alustada.
Meie planeet vajab päästmist! 🌍


Comments