Vali julmusevaba ning loe, kuidas ma oma kosmeetika kasutamist ja koju kogunemist süstematiseerin

Sa oled võib-olla märganud, et mu ellu tuleb üsna tihti juurde uut kosmeetikat. Osa tuleb koostööna firmadelt ja osa ostan ise. Mõnikord on mul korraga kodus päris mitu ühe funktsiooniga asja ja sellepärast olen ma loonud endale süsteemi. Viimane asi, mida ma teha tahan on raiskamine või asjade pahaks laskmine. 

Ma tahan ära kasutada kogu kosmeetika, mis on minu koju tee leidnud. 

Minu kosmeetika on alati julmusevabad, see on minu peamine kriteerium. Kõik muud koostööpakkumised lükkan ma tagasi ja pigem jätan asjad ostmata, kui ostan midagi loomtestitut. 

Mulle meeldib ka, kui asjad on vegan, ainus mittevegan komponent minu asjades on mesilasvaha (mõnes huulepalsamis ja Mádara CC-kreemis). 

Lisaks meeldivad mulle igasugused ökolt ja planeedisõbralikult pakendatud valikud. Papp, metall, bioplastik (kuigi just eile lugesin, et see vist ei olegi tavalisest plastist parem valik, pean seda veel uurima). Päris pakendivabad valikud ja täitepakendid ja tagastatavad pakendid... biolagunevad sädelused ja upcycle graanulid koorijas on täiega minu teema! 

Minus tekitab suurt elevust, kui saan uusi asju proovida ja sellest ka siin sulle kirjutada. Ma tõesti tunnen, et see muudab maailma paremaks ja kui sina ka kasvõi ühe julmusevaba asja oled minu eeskujul valinud, siis on mu kaagutamine end juba ära tasunud. Ja kui sa ka ei ole, siis ole mureta, ma kaagutan edasi, sest see on mulle väga oluline teema ja see tekitab minus palju emotsioone ja missioonitunnet. 

Palun vali loomtestimata kosmeetika! 

Loomad ei pea kannatama meie ilu pärast. Ma mõistan isegi, kui inimesed loomi söövad, ma mõistan kõike, aga ma ei mõista, kui inimesed toetavad loomade piinamist lihtsalt sellepärast, et kosmeetikatööstus/osad riigid ei suuda ajaga kaasa minna ja uusi lahendusi oma toodete testimiseks luua. Ja karusnahatööstust ei mõista ma ka.

Aga tagasi kosmeetika juurde. 

Kui valid endale kosmeetikat, siis ära tee alati valikuid hinnast lähtuvalt. Ma tean, et hind on oluline ja raha on kõigil vähe, aga tihti on nii, et kallim kosmeetika on meie nahale palju parem, see on puhtam ja tihti kulub seda ka kordades vähem. See kallim tuub kreemi kestab reeglina kauem, kui üks tema soodsam suguvend. Ja soodukad ja sooduskoodid on ka loodud ju just meile, kes me tahame säästlikult läbi ajada, aga asjade kvaliteedis mitte järele anda. 

Minul hetkel kasutusel olevad asjad. Kui sa tahad teha kindla valiku, siis vali alati Eestimaised tootjad (näiteks Hoia, Oma, Tilk) või mõni e-pood, kus on tooted hästi märgistatud, näiteks Heveren.ee ja Mediron.ee. Kahjuks ma ei julge tulistada, et nende e-poodide valik on 100% cruelty-free, aga ma kaldun arvama, et on. :) 

Nii, mina olen juba üsna pikalt oma kosmeetikaga nii toimetanud:

1. Esmalt tegin ma inventuuri kogu oma kosmeetikas. Otsisin välja ka kõik asjad, mis kuskil käekoti põhjas, sahtlites või taskutes olid. Vaatasin üle realiseerimiskuupäevad ja viskasin ära KÕIK asjad, mis juba aasta või kauem mu riiulitel tolmu kogunud olid.

2. Edasi kasutasin ma ära kõik kasutuskõlblikud lõpud ja nüüd võtan alati ainult ühe ühtlaadi asja korraga kasutusse. Üks koorija, üks õli, üks näovesi jne.

3. Kui ostan/saan uue asja ja vana ei ole otsas, siis panen uue silma alt ära. Tegin eraldi sahtli ja panen sinna kõik kinnised potsikud. Hahha, see sahtel on teinekord hea ka siis, kui kellelegi äkitselt kingitust vaja on. 

4. Mul on reegel, et pean kasutama kõike, mida ma oman ehk kogu avatud kosmeetikat. Kui tundub, et mõni kreem või asi juba kuuke seisab, siis otsin talle uue kodu. Või mõtlen uue kasutusviis. Näiteks kõik kreemid, mis mulle ei meeldi kasutan ära öiste jalakreemidena. Mõni näokreem, mis ok, aga pole ikka päris see, kasutan ära kehakreemina. Juuksepalsam, mis ei sobi läheb raseerimiskreemiks. Näovesi kehaspreiks. Nöoõli kehaõliks või ka öiseks jalakreemiks. Šampooni ja huulepalsami, mis mulle endale mingil põhjusel ei istu annan Silverile. 

Ja pereringis ning mõne sõbrannaga on (loe: oli, siis kui ma Eestis olin) meil ka üsna tihe asjade vahetus/üksteisele ära andmine. Õele, emale, tädile ja lähematele sõbrannadele on minu arvates väga ok pakkuda oma natuke kasutatud kosmeetikat. 

Ainus artikkel, mida meil peres üle ühe korraga avatud on, on hambapastad- Mial 3, mul 2 ja Silveril 1. Maitsed on lihtsalt erinevad. 

Hahha, ja huulepalsamid ka. Neid on meil ikka ka üsna kõvasti. 

Aga mis muud, julmusevabasid valikuid ja alusta inventuuri!

NB! Ja kui sul on aega ja tahtmist siis palun anna mulle tagasisidet, kas sa oled teinud minu eeskujul või soovitusel mõne julmusevaba valiku? Vasta postituse all kommentaarides või Facebookis mu blogi lehel, või kirjuta mulle Instagrami või ükskõik kuhu. Ma vastan igal pool!



Julmusevaba lõhnaõli leidmine võib olla väga keerukas, Heveren.ee e-poes on neid päris tore valik.

Mediron.ee e-poes müüdavaid Booming Bob huulepalsameid on värvivaid, värvituid ja ka vegansõbralikke!

Mia ühe mu lemmiku Metsik Kuu huulepalsamiga. Me musitame seda, mitte ei võta näpuga.

Comments