Minu koroonamõtted

Andsin reedel juba oma elu kolmanda koroonatesti. Mitte sellepärast, et ma millegi üle kaebaks. Mitte sellepärast, et mul midagi viga oleks. Sain Emori kirja pisikese küsimustikuga, täitsin selle ja juba järgmisel päeval läksin testi tegema. 

Sa said ka? Sa ju ikka läksid?

Ma südamest loodan, et kõik inimesed, kes selle pistelise kirja saavad, lähevad end testima. Ma südamest loodan, sest kõik inimesed peaksid juba olema tänaseks aru saanud, et osal rahvast ei teki koroona sümptomeid. Ja see pisteline kontrollimine ja küsimustik on minu arvates väga hea viis just asümptomaatiliste inimeste leidmiseks ja kollete avastamiseks. 

Ja jah, ma mõtlen ka vahepeal, et äkki peaks selle testimise lõpetama ja koroonaga harjuma... aga teiselt usun ma meditsiini ja tahan teha koostööd. Ma ei taha üldiseid piiranguid ja ma tahan, et nakatumiste arv väheneks. Ja surmade arv... ja kui me teeme nii, nagu peab, siis hakkavad need numbrid ka vähenema.

Minu test oli õnneks ka sel korral negatiivne.

Teine asi, millest ma aru ei saa on see, et miks ikka veel inimesed maski kandmise pärast avalikult virisevad. Kurda oma emale või parimatele sõpradele, kui pead selle endast välja saama. Kuulasin hommikul raadiot ja seal ka, ma pole kindel, kas see oli saatejuht või külaline, aga keegi seal ohkis, kui paha see mask ikka on. Ja ikka käib see Instast läbi, kuidas keegi ei taha ja ei saa, ja jälle hakkab kuskilt kõrvu, et maskiga polevat üldse võimalik hingata või et see kuivatab nahka. Ja lõpuks on ka surmavalt mürgine oma süsihappegaasi hingamine. Kui maskina kümme tundi järjest kilekotti kasutad, siis võib-olla. Kokkuvõttes tahan ma öelda, et kui sulle üks mask ei sobi, siis proovi mõnd muud. Teist mudelit, materjali, paksust. Tee midagi enda heaks ja ära virise.

Mulle ka mask ei meeldi. Ma ka pigem ei kannaks seda, aga ma hoolin sinust. Ja hoolin kõigist nendest väga vanadest inimestest, kes peavad olude sunnil ühistransporti kasutama ja kannavad maski. Mis siis, et neil on tõenäoliselt selles kõige raskem hingata ja tõenäoliselt neil koroonat ei ole, sest nad lihtsalt ei elaks seda haigust üle. 

Või püsi kodus. Kui maski ei taha, siis ära roni avalikku siseruumi. 

Kolmas asi, mis mu hingel seoses koroona ja selle levikuga on, on käte pesemine. Pidime eelmisel nädalal Miaga olude sunnil ühiskasutatavas tualetis käima. Võib-olla tead, kuidas kolmeaastasel ei ole kodus pissi häda, aga viis minutit hiljem, poes, on see juba nii suur, et enam ei kannata ka minutit kinni hoida. Nii ja seal tualetis juhtus selline lugu, et meie pesime Miaga just käsi ja ma selgitasin talle, et kuna oleme ühisvetsus on veel olulisem oma käed hästi hoolega seebiga puhtaks pesta ja ka antiseptikuga üle teha. Samal ajal tuiskas teisest wc kabiinist välja umbes viiekümne aastane naine, tuli kraani juurde, pistis sõrme otsad kaheks sekundiks jooksva vee alla, raputas neid niiskeid näppe, sättis soengut ja rühkis juba uksest välja (vähemalt mask oli ees). Hmm.. me oleme kuradi aasta algusest saati viirusega kimpus, meile kaagutatakse iga päev, et käsi on vaja pesta ja siis elame me ikka veel külg külje kõrval selliste inimestega. 

Kuidas on see võimalik?

Ja no, olgem ausad, bussides on inimeste käitumine väga hull. Pole üldse haruldane, kui näen, et inimesed sügavad oma silmi, kougivad midagi hamba aukudest ja nokivad nina. Samade kätega hoitakse bussis torudest kinni... sama toru peale on keegi äkki eelmise ringi ajal aevastanud?

Ja neljas asi, millest ma tahan kirjutada on see, et palun ärme lähe kodust välja, kui tunneme end halvasti. Ärme lähe tööle, kui kurk valutab, või kui on nohu. Passime kodus, loeme raamatut, joome teed ja saame terveks. Ärme sea üksteist ohtu, sest ei taha haiguslehte võttes rahas kaotada. Lõpuks, kui koroona diagnoosi saame, siis peab nagunii koju jääma. Ärme lihtsalt sega teisi sellesse.

PALUN, PINGUTAME KÕIK KOOS JA ÄKKI SAAME NEED NUMBRID LANGEMA JA SAAME VARSTI JÄLLE BUSSIS NINA NOKKIDA JA SOOVI KORRAL HOLLIKAS SUVAKAID KUTTE MUSUTADA. Hahha, ma viimast küll ise teha ei taha, ma hea meelega musutan ainult Silverit, aga ma tahan, et soovi korral oleks see võimalus kõigil olemas ja keegi ei peaks koroona pärast muretsema. 


Nii, ma kordan üle:

1. TESTI END, KUI SIND KUTSUTAKSE (või kui tööandja sulle tasuta võimaluse annab)

2. KANNA AVALIKUS SISERUUMIS MASKI (ja ära virise) (või püsi oma kodus)

3. PESE KORRALIKULT KÄSI (seebiga, vajadusel kasuta antiseptikut)

4. PÜSI KODUS, KUI TUNNED END HAIGENA (ka siis, kui su kaebus ei kattu koroona põhisümptomitega)

Ai, ja veel üks asi, kui sa maski ära viskad, siis palun tõmba tal aasad küljest ära, sest võib juhtuda, et see mask satub prügikastist loodusesse ja seal võib ta nende aasadega linnukestele ja siilikestele suuremaid vigastusi tekitada, kui natuke raske hingamine või väike peavalu. 

Ole musi ja head ööd! 

Comments

  1. Selliseid vetsus kohatud inimesi on palju, sest olgugi, et kogu maailm tegeleb viirusega, pole eestis siiani midagi raputavat seoses covid-19 toimunud. Meie kevadised numbrid olid ju praegu tagasivaadates pehmelt öeldes täiesti naeruväärsed, võrreldes suure osaga muust maailmast. Ega midagi ei muutu enne, kui siin rohkem surema hakatakse. Kurb aga tõsi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nii kahju jaa... aga ma ikka iga päev loodan, et hakatakse aru saama ja vastavalt käituma...

      Delete

Post a Comment