Ma julgen! ehk mõtteid, soove, plaane ja eesmärke aastaks 2021

Ma tahan ka sel aastal keskenduda iseendale, kõigele mida mina päriselt tahan ja sellele, et ma selles kõiges pädev oleksin. 

Ja seda kõike julgeksin. 

Ka sel aastal, sest juba eelmise aasta keskelt hakkasin ma oma eluga sellises võtmes tegelema ja tunnen end täna juba üsna kohaloleva ja kergena.

Seda on mul endale karm tunnistada, aga ma olen alati olnud täielikult teiste inimeste arvamuste ja nõu ori. Aja möödudes üha vähem, aga selleni, et ma iseend 100% usaldaksin ja enda arvamust kõige õigemaks peaksin, on veel natuke maad minna. Jah, ma olen nõuandjate ringi kahandanud mõne inimeseni, aga siiski jääb mul veel aeg-ajalt julgust puudu, et täitsa ise ja üksi langetada otsuseid, mis ainult ja üksnes mind puudutavad. Ja millele ma oma hinges tegelikult vastust tean. 

Iseendaga kavatsen ma sel aastal olla hea ja leebe. 

Ma kavatsen end kiita ja motiveerida. Ma kavatsen end arendada, endale aega anda, endasse uskuda. Ma ravin end edasi ja käin psühholoogi juures, ma elan rahulikus tempos ning keskendun hetkele. Aga siiski kavatsen ma end ka mugavustsoonist välja viia, julgeda. Alustada paljude uute projektidega, ja kohtuda (tõenäoliselt online) inspireerivate ja ägedate inimestega. 

Aga mida ma päriselt teha tahan? 

Ma tahan kirjutada seda blogi, arendada oma pildistamise oskust ja ma tahan saada ettevõtjaks. Mida ma ette võtma hakkan, sellest räägin ma kindlasti veel palju ning hetkel on see alles väike arendamis järgus olev saladus. Aga enam mitte kauaks, sest juba laupäeval lähen ma Haapsallu oma õega äripartneriga tulevikuplaane tegema. 

Blogi kohapealt tahan ma hoida postitamise sageduse minimaalselt kolme postituse juures nädalas. Lisaks tahan ma edaspidi koostööd teha vaid Eesti disaini, nullkulu/säästlikuse ja minimalismi teemadel. Ehk ma tahan vastu võtta vaid tooteid, mis vastavad vähemalt ühele neist kolmest. Ma tahan, et kosmeetika ja kodupuhastus, mida ma testin oleks nüüd julmusevabaduse kõrval ka keskkonnasäästlikult pakendatud/toodetud või veel parem, täiesti ilma pakendita. Või tagastatavate pakenditega. Ma tahan end sügavuti Eesti disainiga kurssi viia, tahan teada, mida ägedat Eestlased teevad, tahan neid asju reklaamida ja neist kirjutada. Ja kolmandaks, minimalismi aspektist kavatsen ma tegeleda vaid asjadega, mis mind tõeliselt ja 100% kõnetavad ning mida mul päriselt vaja on. 

Ma tahan oma kodu ja riidekapi veel 1000 korda üle vaadata ja veel nii paljudest asjadest loobuda (eile tegin selle ära, postitus ilmub kohe, kui saan pildid tehtud), ma tahan olla vaba asjade koormast ja armastada aega oma pere ja kaasteelistega. Riiete teemasse kavatsen ma sel aastal veel sügavamalt vaadata ja õige pea tuleb avalikuks ka üks tore projekt, kuhu ma kaasatud olen. Ka sellest on täna veel natuke vara rääkida, aga sa kuuled kindlasti, kui see realiseerunud on. 

Lisaks tahan ma tegeleda rohkem oma @julmusevaba Instagrami kontoga ning sinna (ja ka blogisse) jooksvalt Eesti turule kohandatud liste ja nimekirju postitada. Mõte on ka vähemalt kord kuus hakata postitama siin blogis selleteemalisi postitusi.

Ma tahan end pädevaks ja julgeks koolitada teemadel, mis mulle meeldivad ja minus elevust tekitavad. Ma armastan pildistamist, sisuloomet, riideid ja säästlikku ning julmusevaba kosmeetikat, Eesti disaini, taaskasutust. Ma tahan kodu korrashoiu ja minimalismi teemadel saada piisavalt targaks, et ka teistele neil teemadel nõu anda. Lisaks on mul plaanis kirjutada ja kirjastada oma esimene lasteraamat. 

Ma olen optimistlik ja julge oma unistustes ning jagan neid siin sinuga. Ma tõesti tahan seda kõike teha ja neis asjades hea olla. Ma tahan julgeda.Head harjumused, mida ma kavatsen jätkata:

 • Gracefit trennid
 • Igahommikune karastamine
 • Päeviku pidamine
 • Mediteerimine
 • Raamatute lugemine
 • Podcastide kuulamine
 • Blogi kirjutamine
 • Sisuloome
 • Taaskasutusest riiete ostmine
 • Eesti disaini eelistamine
 • Plastiku vähendamine

Proovin esimest korda sel aastal:

 • Taliujumine
 • Postitants
 • Täistaimne toitumine vähemalt üheks kuuks
Alustan:
 • Fotokoolitus või praktika
 • Fotode töötlemise õppimine
 • Raamatute kirjutamine (selle õppimine)
 • Minimalismist, keskkonnast ja Eesti disainist blogis kirjutamine
 • Harivate ja silmaringi laiendavate raamatute lugemine
 • Töötukassa koolitus(ed) - sisuloome, ettevõtlus
 • Ettevõtte alustamine
 • Raha teenimine
Harjumused, mille ma maha jätan:
 • Pidev enda süüdi tundmine asjade pärast, mis ei olene minust
 • Ebakindlus ainult mind ennast puudutavate küsimuste otsustamisel
 • Hirm selle ees, mida teised inimesed minust arvavad
 • Endale halvasti ütlemine ja enda lolliks nimetamine
 • Enda vaimne karistamine, kui kõik ei lähe päris nii, nagu peaks või võiks
 • Teistele inimestele hinnangute andmine ja nende elude üle spekuleerimine
Ühesõnaga ei mingeid halbu mõtteid, ainult häid raamatuid, inspireerivaid inimesi ja eneseharimist. Mul on selle aasta suhtes nii hea tunne ja mul on tunne, et kui me suudame keskenduda igaüks iseendale ja oma perele ning jagada teistega rõõmu, õppetunde, kogemust ja tarkust, olla päris meie ise ja selles hetkes kohal, siis on võimalus, et meil kõigil tuleb elu parim aasta. 

Jah, kindlasti kaasneb selle elu parima aastaga ka kurbust, kaotusvalu, hirme ja läbikukkumisi. Ma tahan õppida ja julgeda ka halvast ainult parimat osa endaga kaasa võtma. Tihti ei ole need kogemused isegi meie enda põhjustatud, aga me käitume, nagu oleksime ise süüdi. 

Kui ma saaksin, siis muidugi teeksin ma veel nii, et kliima soojenemine peatuks ja et loodus saaks jälle kõigile inimestele armsaks ning tähtsamaks, kui raha. Ma peataksin inimesed, kes süüdistavad ja alandavad teisi inimesi nende sünnipärase päritolu või nahavärvi pärast. Ma teeksin nii, et iga täiskasvanud inimene võiks ilma hirmu tundmata valida millist täiskasvanud inimest ta armastab ja kellega tahab pere luua. Ma annaksin igale lapsele armastava kodu. Ma teeksin lõpu loomtestidele ja loomade liha toiduks kasutamisele. Ma lubaksin pidada ainult õnnelike kanu ja tarvitada nende mune. Ma lõpetaksin metsade maha võtmise. Ma peataksin karusnahafarmid. Ja rõivaste masstootmise, ma annaksin kõigile neile inimestele, kes töötavad suurtes vabrikutes uue töö ja väärilise palga. 

Ma looksin võrdust ja armastust ja ühtekuuluvust. Ma tean, et see jutt on veidi lääge, täielik luule ja utoopia, aga ma ju tahaksin seda kõike.

Ja muidugi lõpetaksin ma ära koroona. 

Huh, sai korralik joru, aga ma kirjutasin kõike lihtsalt nii, nagu see mu seest välja tuli. Ma tahan inspireerida ka sind oma elu natuke sorteerima ja läbi mõtlema asju, mis võiks maha jääda ja mis peab kaasa tulema. Lihtsalt hakka kirjutama ja ilusta kui vaja, unista suurelt ja ebarealistlikult ja mõtle, kuidas sa tahaksid, et asjad on. Saada soov teele, hakka tööle ja äkki need asjad hakkavadki varsti just nii olema! 

Minu eelmise aasta suurim õppetund on vist see, et kõik on tegelikult lihtne. Mitte elu ei ole lihtne, aga elu keerulisus seisneb paljude lihtsate asjade koosmõjus. Ehk kui kõike ükshaaval, ühe mõtte kaupa harutama hakata, siis võib saada lihtsalt hästi palju lihtsaid asju lahendamiseks. Aga vähemalt ei ole enam ühte suurt ja keerulist pundart. Ma ei tea, kui loogiliselt see kõlab ja kas see ka teiste inimeste kohta paika peab, aga mina olen sellise avastuse enda ja oma elu jaoks teinud. 

Vot. Ja mu selle aasta moto on "Ma julgen!".

Kallistan! ✧・゚

Comments

 1. Sa oled väga inspireeriv naine!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aitäh sulle! ✧・゚ Lihtsalt imeline on sellist tagasiside saada!

   Delete

Post a Comment