Minu curly girl method ja pisike uurimus juuksehooldusvahendites sisalduvatest pahadest ainetest

Emmmm... juba ammu-ammu oktoobris otsustasin ühel päeval (tänu Facebooki reklaamidele) uurida, mis see curly girl method on. Mul oli pidevalt Facebookis selleteemalisi reklaame ja tootesoovitusi. Noh, ma olin ju juba selleks ajaks salaja oma lokikesi taga ka igatsema hakanud ja Facebook muidugi teadis sellest esimesena... 

Umbes 10 aastat tagasi olid mu peas paksud lokkis juuksed (vt. postituse viimast pilti). Siis aga ostsin ma endale juuksesirgendaja (ofc kõige odavama) ja hakkasin oma juukseid kuumtöötlema. Igapäevaselt ja väga kuumalt. Esialgu võitlesid juuksed vastu, aga ma olin järjekindel ja lõpuks olid mu lokkidest järel vaid kahud ning mul lihtsalt ei jäänud enam muud üle, kui juukseid krunnis kanda või sirgendada.

Lõpuks tuli mu mõistus tagasi koju ja 10 aastat hiljem trükkisin ma google otsingusse sisse "CURLY GIRL METHOD". 

Edasi hakkasin ma seirama oma šampoone-palsameid ja e-poodides ka tooteid lähemalt uurima, et leida just need õiged juuksehooldusvahendid, mis ei sisalda alkoholi, sulfaate ega silikooni. Pärast mitut tundi sain ma aru, et tegelikult ei ole juustele kahjulik ja kuivatav igasugune aine, mis on tootepakendil märgitud alkoholina. 

Kahjulikud alkoholid on: 

  • Ethanol
  • SD alcohol
  • SD alcohol 40
  • Alcohol denat
  • Propanol
  • Propyl alcohol
  • Isopropyl alcohol

Alkohol, mida ei loeta kosmeetikatööstuses alkoholiks (ehk hea alkohol, mis on tegelikult rasv) on cetearyl alcohol, cetyl alcohol ja benzyl alchol. Need head alkoholid on ka lokitüdruku meetodis lubatud. 

Siis tegin ma ka kiire sulfaadiuuringu ja kirjutasin endale uuesti välja ka sulfaatide lühendid (jep, ma olen neid korduvalt uurinud ja lugenud, aga olen endiselt segaduses).

  • SLS – Sodium Lauryl Sulfate
  • SLES – Sodium Laureth Sulfate
  • ALS – Ammonium Lauryl Sulfate
  • ALES – Ammonium Laureth Sulfate

Looduslikus kosmeetikas kasutatakse puhastamiseks hoopis Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSA) ja Sodium Cocoyl Isethionate (SCI)

Silikoonide kohta lugesin ma välja selle, et nad ei olegi inimesele endale nii kahjulikud kui loodusele, aga curly girl väldib neid sellepärast, et nad jäävad juuksekarva pinnale ja ei lase sellel normaalselt krussi minna.

Silikoonid meie kosmeetikas:

  • Dimethicone 
  • Dimethicone Copolyol 
  • Cyclomethicone
  • Cyclo-Dimethicone 

Ehk siis, lühendeid on palju ja need on kõik väga sarnased ning ainult näpuga rangelt järje ajamine viib sihile.

Niii... 

Koostised sain ma endale selgeks tehtud, kui ka 25 teemakohast videot oli üle vaadatud läksin poodi, ostsin endale Puhas Loodus kookosega juuksepalsami ja kiirustasin koju pead pesema. Enne olin ma ka kindlaks teinud, et meil kodus olemasolevatest šampoonidest vastab nõudmisele Mia Naïf lastešampoon. 

Esimesel korral järgisin ma täpselt internetist leitud curly girl methodit, aga edasi olen ma teinud lihtsalt tunde ja mälu järgi vist natuke lihtsama versiooni, mis on mulle mugav ja minu lokikestega väga hästi toimiv. 

Minu lokitüdruku meetod:

1. Kammi juuksed.

2. Pese pea.

3. Pane pähe ohtralt palsamit ja kammi (laiapiilise kammi või sõrmedega) uuesti. Mina ei kallutanud pikkade juustega pead, tegin kõike pea püsti, sest muidu läksid juuksed jälle sassi. Lühemate juustega saab vabalt ka juuksed üle pea kõike teha.

4. Oota nii kaua kui võimalik. Ma hoian palsamit peas ja raseerin jalgu, teen näomaski, laulan ja tantsin duši all. Mida kauem palsam peas on, seda pehmemad lokid tulevad.

5. Loputa hoolega juuksejuured, otstesse võib vahendit natuke sisse jääda. Kasuta palsami väljapesemiseks jahedat (või külma) vett.

6. Hakka oma juukseid kätega lokkima. Tõsta alt üles ja pigista peopesa kokku, vääna nii suurem vesi välja.

6. Pane endiselt väga märgadesse (aga juba natuke lainesse hoidvatesse) juustesse natuke juuksegeel või -sprei ja lokita veel.

7. Pane pähe mikrofiiberrätik või t-särk, ära kasuta kindlasti karvaseid froteerätikuid. Hoia seda peas maksimaalselt 15 minutit.

8. Võta rätik ära ja lokita veel. Vajadusel niisuta vee või spreiga, et kahu vähendada ja lokita veel.

9. Lase õhu käes täielikult kuivada.

10. Naudi oma (ise)loomulikke lokke! ✧・゚

Ja varu kannatust, sest pärast esimest korda on su lokid kindlasti karused ja ebaühtlased (vaata pilte postituse lõpus). Mida tihemini lokke esile kutsud seda pehmemaks ja ilusamaks nad lähevad.

Hmm.. ja soovitan sul seda meetodit proovida ka siis, kui arvad, et sul pole üldse lokke vaid ongi lihtsalt karused juuksed. Võid üllatuda!

Täna, 6. jaanuar, lasin katkised otsad hiljuti maha lõigata ja pea heledamaks värvida. Võrreldes paari kuu taguse ajaga on juuksed pehmemad ja lokk tuleb juba ka siis ise välja kui kätega juukseid ei lokita.

17. detsember, ma ei olnud juba kaks kuud juukseid kuumtöödelnud ja olin pea alati pestes oma juukseid lokitanud (mõni üksik kord jäi vahele, kui soovisin vähe väiksemat lokki või oli väga kiire). Lokid olid juba taastunud, ilusad.

25. oktoobril, pärast esimest curly girli. Lokk on väga karvane, aga olin juba tulemustega väga rahul.


Aasta oli siis 2010 ja ma ei vajanud mingit meetodit, mul olid lokid.  Tervitan sind, mu lokiõde Kaija!



Comments