Raamaturiiulid korda!

Riiete sorteerimisest ja sellest, kuidas ning miks ma mingeid valikuid langetan, olen ma juba päris palju rääkinud. Riietest vahest isegi raskem on teha puhastuskuur oma raamaturiiulis. Mäletan mingit tõde, mida kõik kindlasti kuskilt kuulnud on, et raamatut ei tohi ära visata, lõhkuda ega põletada. Raamat on pühamast püha. Jah, ma olen ka selle poolt, et raamatuga ei tohiks neid eelpool mainitud asju teha. Aga kas sama kehtib ka halvale raamatule? Kas ka sellisele, millele ei ole võimalik uut kodu leida? Raamatule, milles on juba vananenud info ja mille lugemisest ei ole kellelegi kasu?

Kas ka see raamat väärib kohta sinu kodus, mis juba aasta aega homset ootab, et sa ta avaksid? Kas see päev saabub üldse? Jah, kindlasti on erandeid väärtuslike vanade raamatute hulgas. Ma tean, ja arvan ka, et need peaksid tulevastele põlvedele alles olema. Aga need on pigem erandid, mis kinnitavad reeglit. 

Enne kui kui hakkad oma raamatuid sorteerima pane nad kõik ühte virna. Seda otsusta ise, kas tood terve korteri/maja raamatud ühte kohta kokku, või on sul millegi alusel tehtud valik, mis raamatud kuhu tuppa kuuluvad. Meil on ainsana Mia raamatud teises toas ja nede sorteerimist vaatlen ma kunagi hiljem eraldi.

Kui riiulid on tühjad, siis puhasta need tolmust ja mõtle, millisena sa seda riiulit näed. Mõni armastab raamatuid koos nipsasjakestega hoida, teine raamatuid žanri alusel ritta laduda, teine värvi või suuruse järgi ja kolmas veel mingi neljanda suva alusel. Hästi popp on hetkel ka raamatute tagurpidi riiulisse ladumine, nii saab anda ruumile hästi naturaalne ja hubase tunde. 

Meile meeldib nii, et raamaturiiulis on kesksel kohal ikka raamatud, ja pealkirjad loetavad, aga ka organiseeritud segadus on meie kodule sobiv ja sellepärast on meie raamatud riiulis täiesti suvaliselt ritta laotud. Eraldi on minu lugemist ootavad raamatud ja Silveri omad. Hetkel meil väga palju raamatuid koju kogunenud ei ole ja sellepärast hoiame seal riiulis ka ühte lille, mõnd nipsasjakest ja lauamänge.

Ma proovisin erinevaid lahendusi, aga hetkel olen väga rahul just sellise tulemusega, nagu piltidel näha on. Tahaks veel rohkem häid raamatuid ainult... Kui sina täpselt ei tea, mida saavutada tahad, siis vaata guugeldades või Pinteresti kasutades ideid, et oma soovi visualiseerida. Trüki Pinteresti näiteks: bookshelves aestheticinspirational bookshelf või how to organize bookshelves.

Nüüd hakka raamatuid tagasi riiulisse panema, aga enne raamatu paigutamist mõtle hoolega, kas sa loed seda veel kunagi, või miks peaksid sa ta alles hoidma. Kui sa ei ole kaks aastat mitte ühtegi raamatud läbi lugenud, siis äkki peaksid sa nad kõik müüma-annetama või kinkima? 

Meie hoiame alles oma lemmikraamatuid ja selliseid, mis on meid keskmisest rohkem inspireerinud. Näiteks kavatsen ma osta endale kõik F. Backmani raamatud, ja R. Kauri luulekogud. Vanaisa raamatute kollektsioonist saadud "Väike Merineitsi" on minu riiulis aukohal  ja ka Valga vanaemale kuulunud "Võrokõstõ lugemise raamat". Need on mu hingele ja mulle olulised raaamatud, millest ma ei taha ja ei peagi loobuma. Meil kõigil on erinevad sentimentaalsed ja vähem sentimentaalsed põhjused erinevate asjade alles hoidmiseks ja kui neid asju ei ole kümme kasti või terve pööningu täis, siis on see ju vaid tore, et miski meis tundeid tekitab, möödunud aegadele ja juba lahkunud inimestele mõtlema paneb. 

Oma kodukorrastamise raamatuid hoian ma veel alles, aga ühel hetkel jätan enamusega neist hüvasti. Püsiva koha hetkel loetutest on minu riiulis välja teeninud M.Kondo "The Life-Changing Magic of Tidying Up", N. Boyd "Beautyfully Organized" ja eesti keeles ilmunud B. Johnson "Jäätmeteta kodu". 

Paremal vertikaalselt minu lugemist ootavad raamatud, horisontaalselt Silveri omad.

Nii, kui sa oled mittevajalikud raamatud kõrvale tõstnud, siis mõtle hoolega, kas nad on sellised, mis võiksid kellelegi teisele rõõmu valmistada ja sellest lähtuvalt, kas:

1. Müü nad maha (Yaga.ee , Facebook Marketplace, Instagrami storyd)

2. Anna ära (Facebook, Instagram)

3. Raamatuvahetus.ee - väga lahe platform raamatuhuvilistele, annad raamatu, saad raamatu.

4. Paku raamatukogudele - ma ei ole ise seda teinud, aga olen kuulnud, et raamatukogud võtavad rõõmuga korralikke ja mitte kiviaegseid raamatuid vastu.

Ja raamatud, mis on päriselt rämps on lihtsalt vaja ära visata, muidugi sobivasse konteinerisse või kel ahi-kamin, siis põletada. Kui aitab, siis täna seda raamatut aja eest, mil ta sinuga oli ja soovi edu muutumisel teise vormi ja teiseks aineks.

Raamatud, mis sinu koju jäävad säti armastusega riiulisse, vajadusel võta ka raamatu pealt tolm ja tuuluta lehti. Riiulisse paiguta raamatud nii, et nad kõik oleksid kenasti näha. Soovi korral säti vahele meelepärast nänni, taimi või suveniire ja ongi olemas!

Lühidalt on kõik väga lihtne:

  1. Tee riiul tühjaks
  2. Puhasta riiul tolmust
  3. Visualiseeri tulemust
  4. Sorteeri raamatud
  5. Lao riiulisse ainult parimad raamatud
  6. Müü, anneta, kingi või utiliseeri ülejäänud
  7. Naudi paremat vaadet, värskemat õhku ja selgemat pead

Tihemini koju kuhjuvad raamatud:

  • Kokaraamatud, vaata hästi kriitiliselt üle ja kui sa neist mitte ühtegi toitu teinud ei ole, siis saada nad rändama. Sa ei vaja neid. 
  • Sarjad - kui sulle üks selle sarja raamat meeldis, aga teine mitte, siis sul ei ole vaja seda teist alles hoida. 
  • Eneseabi õpikud - ma olen neid elu jooksul üksjagu läbi lugenud, aga vähestest olen ma enda jaoks midagi märgilist leidnud. Lugesid selle raamatu läbi, võtsid info teadmiseks, vahest said isegi abi, saada see ringile, ehk on sellest veel kellelegi tolku. 
  • Kooliõpikud - kui sa just hetkel õpilane ei ole, siis suure tõenäosusega ei ava sa neid õpikuid enam kunagi.
  • Keeleõpikud - jah, hispaania keel on tore, aga kui sa juba karantiini alguses seda omandama ei hakanud, siis tõenäoliselt ei tee sa seda nüüd ka. 
  • Ajakirjad - eeee... ma ei ole kunagi eriti nende alles hoidmist mõistnud, aga kas sa päriselt arvad, et keegi hakkab neid kunagi uuesti lugema? Ok, kui sa oled oma vanavanaema Eesti Naisi juba kümme aastat alles hoidnud (ja tema enne sind 50 aastat) ja sa ka nüüd neid endale tellid ja päriselt loed, siis ma ehk isegi mõistan natuke... aga samas need võtavad ju tohutult ruumi, kus neid küll hoida?
  • Vanad märkmikud/päevikud - oma pubekaaegsed päevikud, ok, muidugi hoia mõned säravamad alles. Aga koolipäevikud ja kalendermärkmikud saada küll minema, sa ei sirvi neid enam kunagi.
Kui sa pole kindel, millest loobuda, siis sordi raamatud välja, pane kinnisesse kasti ja tõsta silma alt ära. Kui sealt kastist midagi kolme kuu jooksul igatsema ja lugema hakkad, siis palju õnne, su imelises riiulis on üks raamat juures. Kui ei, siis saada see kastitäis uutesse kodudesse. 

Las need raamatud on õnnelikud kuskil, kus neid loetakse.

Vot. Ole musi! Ja loe ikka raamatuid, ja kui ei loe, siis ära hoia neid ka alles! ✧・゚



Comments