Meie kodu kompromissid ehk sammukesed edasi ja tagasi, aga endiselt natuke parema planeedi poole

Oleme nüüd päris kaua Eestis ja oma kodus elanud. Kohe algusest peale hakkasime me otsima erinevaid rohelisi ja paremaid valikuid. 

Maailmale paremaid, endale ohutamaid ja visuaalselt ilusamaid.

Suurema osa neist oleme me aja jooksul omaks võtnud, hmm, mina olen KÕIK omaks võtnud, aga Silveril ja Mial on teinekord natuke raskem mingeid valikuid ainult lähtuvalt loodushoiust või rohelisest mõtteviisist teha. 

Jah, ma olen nõus, et elu peab ikka natuke mugav ka olema... Aga ainult hästi natuke mugav, sest me ei tea veel päris täpselt, kui palju see mugavus meile pikas plaanis maksab. Äkki isegi terve planeedi?

Abielu ja kooselu on aga kompromissid ja ma tean, et jõuga ei muuda ma kedagi ega pane ka midagi head juhtuma, niisiis on meil kodus mõned asjad duubeldatud. 

1. Seep - meie Miaga oleme suured tükiseebi fännid, Silverile aga ei meeldi need üldse... Hetkel kasutame wc-s Mia tehtud roosiseepe ja Heveren.ee saadetud Organii tsitrusega vedelseepi (taskasutatav plastpakend). See on väga värske ja hea lõhnaga käteseep, peseb hästi ja ei kuivata liigselt. 

2. Nõudepesuvahend - ma nii armastan Marseille seepi ja pesen sellega ka kraanikausse jms. AGA ma ei saa seda teistele peale suruda. Nii et lisaks seebile kasutame veel ka Purenn 100% biolagunevat nõudepesugeeli (100% taaskasutatud plastpakend). See ei sisalda mikroplasti ega kemikaale ning lõhnab väga-väga hästi. Hahha, ja peseb ikka nõusid ka. 

3. Deodorant - mina olen leidnud endale ühe ja alati toimiva Tilk! deodorandi, katsetan hea meelega teisi ka, aga tavaliselt lähen ikka selle juurde tagasi. Silveriga nii lihtne ei ole. Ostsin talle Kokose zero waste pakendis deodoka, see pudiseb ja on teraline. Ja Bonobo Native ISA deodorandi, aga talle ei meeldi seda näppudega peale panna... Täna hakkas ta just kasutama eelmainitutega samaaegselt Kaerel deodoranti (ümbertöödeldav plastpakend). See on nö. tavaline rulldeodorant, aga kordamööda teistega kasutades kestavad nad kõik kauem. Võit igal juhul. Kaerel asjadest kirjutan juba varsti ka Silveri kogemuse põhjal terve postituse.

4. Küpsetuspaber - mina jään taaskasutatava "küpsetuspaberi" juurde, aga meie kodus on kasutusel ikkagi ka tavaline küpsetuspaber. Proovime sellega säästlikult toimetada ja ühte lehte maksimaalselt kasutada. Põhjuseks on see, et seda taaskasutatavat on kohati mega tüütu pesta... ja ongi, aga vähemalt pooltel kordadel tehakse seda meie kodus.

Aga näiteks šampooni ja suuhooldusvahendid on Silver täiesti omaks võtnud ja kasutab hea meelega. Nägin kuskil, et ka laste hambapesutabletid on täiesti olemas, nii et varsti hakkan ka Mia asjade osas alternatiive otsima. Hahha, keegi ei pääse siin! Jah, vähemalt proovimisest ei pääse siin keegi.

Ma ei tahagi kellelegi midagi peale suruda, tahan vaid leida kõigile parimaid ja toimivaid viise meie kodu ja iseenda mõnusa ning puhtana hoidmiseks. Mina ei ole nõus enam paljudes kohtades tagasi minema ja lisaks nii, duubeldatult, kestavad asjad kauem ja neid on vaja palju harvemini osta.

Vot. Ja tihti ongi vist parimaks võimalikuks lahenduseks kompromiss. 

Ole hästi musi!

✧・゚

Mida teha, kui nõudepesuvahendi või käteseebi pakend on tühi?

  • Loputa vajadusel kergelt 
  • Kogu pakendid olmejäätmetest eraldi
  • Vali konteiner, mille peal seisab: Plast- ja metallpakendid, joogikartong
  • Jäta korgid ja kaaned peale
  • Või korduskasuta, tee sinna sisse ise puhastusvahend või vedelseep.
Taaskasutatud plastikust asjade tootmine kasutab ligikaudu 70% vähem ressursse ja energiat, kui uuest plastist tootmine.


Comments

  1. Ka meie kompromissitame kodus üsna tihti! Lisaks sellele olen ise mitmes asjas alles otsingutel, nt Kokose deodorandi osas olen samal meelel - no ei ole mugav ja meeldiv kasutada.

    Ja vedelseebi/nõudepesuvahendi osas oleme leidnud sellise kompromissi, et kui ise teha ei taha/viitsi, siis saab seda olemasolevat pakendit ka erinevates kauplustes taas täita, nt https://valete.ee/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui sul endal näpuga deo panemise vastu midagi ei ole, siis kindlalt proovi Tilk! teepuu oma. See mega hea!

      Jaa, täita ka saab jaa! Ma võtangi selle nüüd plaani, et kui need tühjad, siis ostan lahtiselt samadesse pakenditesse :)

      Delete

Post a Comment