"Paremate päevade käsiraamat" ehk jälle midagi ainult naistele ✧・゚

See postitus on valminud koostöös Koolibri kirjastusega, kes saatis selle raamatu mulle kingituseks. Olen ise väga huvitatud naiste iseenda (menstruaal)tervisest ja tunnen, et sellest on vaja rääkida. Ma olen väga tänulik, et sa seda postitust loed. ✧・゚


#24 2021 ehk minu kahekümne neljas sel aastal  läbi loetud raamat. 

"Paremate päevade käsiraamat" selgitab meile, naistele, meie kehade toimimist ja seletab lahti mõisted, mida võiksime teada oma günekoloogiga suhtlemisel. Või lihtsalt naine olemisel... See raamat õpetab meile "kirjaoskust" oma keha suhtes ning põhineb loodusravil ja soovitab kõigi vaeguste ja probleemidega esmalt just seda. Samas meeldib mulle ka see, et autor viitab alati teadusele ja vajadusele ka arstide juures käia, osade muredega peab ka tema ainsaks võimalikuks variandiks günekoloogi. Ja mina pean ka kindlasti selle kohe ära mainima, et ma olen suur loodusravi huviline ning pooldaja, aga samal ajal usun ja usaldan ma teadust ning olen veendunud, et arstid on meie poolt ning et kõiges ei saa alati vaid oma loetud kirjandust, positiivset mõtlemist, toidulisandeid ning iseenese tundmist usaldada. 

Ma saan kindlasti öelda ka seda, et mulle hormonaalsed rasestumisvastased pillid ei sobinud, olen proovinud ka plaastreid ja rõngast, aga ükski neist ei olnud mulle hea. Mul tekkisid kõik, ka selles raamatud kirjeldatud kõrvalnähud muu hulgas kaalutõus, ärevus, tavalisest veel suurem magusaisu... Ma proovin ise nüüd magneesiumi kuuriga oma meeletu magusaisu kontrolli alla saada, jep, ma sain selle soovituse sellest raamatust. Lisaks peab väga vajalikuks toidulisandiks autor veel tsinki, see on mul Beauty Bear juuksevitamiinides sees.

Selles raamatus mainitakse tihti ka, et hormonaalseid pille kirjutatakse välja väga noortele naistele tsükli reguleerimiseks ja menstruaalvalude raviks ja teate mis, mul endal on see kogemus olemas. Või noh, peaaegu see. Nimelt kui väga noorena, oma päevadest tingitud kõhuvaluga naistearsti juurde läksin, siis mäletan, et arst ütles midagi sellist, et pea veel vastu, varsti hakkad pille võtma, siis läheb üle. Hetkel sellele tagasi mõeldes tundub see jabur, ma olin ehk 16 või isegi natuke noorem ja eriti tobe on see, et tal oli õigus. Veel paar aastat kannatasin ja siis hakkasin ma pille võtma ning kõhuvalud läksid ka üle. Nüüd tean ja näen, et see on vaid sümptomite alla surumine ja leevendamine, see ei ole ravi valudele. Valuga annab ju meie keha märku, et mingi tasakaal on paigast ära ja valudega peab tegelema ning nende juurpõhjust uurima. 

Jah, muidugi, mõnikord ongi päevad valulikud, aga ka "Paremate päevade käsiraamat" kirjeldab, et normaalne menstratsioonivalu on õrn kuni keskmine valu alakõhus ja seljas, ning, et sellele peab olema leevendus käsmüügi valuvaigistist ning see ei tohiks sinu igapäevaelu ja toiminguid segada. Kui sul on suuremad valud ja sa ei saa voodist püsti või pead kooli/tööle minekust loobuma, siis palun mine arsti juurde, lase end üle vaadata, analüüdid teha, su keha tahab sulle midagi öelda. Ja loe lisaks ka seda raamatut, see aitab end hoida ja tundma õppida. "Paremate päevade käsiraamat" käsitleb PMS ja valutamise teemat päris laialt ja soovitab ka toidulisandeid, mis seda valu leevendavad või mõnel päriselt välja ravivad. 

Kindlasti soovitan ma sul seda raamatut lugeda ka siis, kui sul on mõni tsükliga seotud probleem, vähene veritsus või vastupidi, kui sa ei saa täpselt aru, kuidas meie kehad toimetavad, kuidas keha rasestub, mis on ovulatsioon, mida teevad hormonaalsed ravimid kehas ja millised on nende alternatiivid... Raamatust saad ka vastused sellele, miks naistel üldse menstruatsioon on ja miks teistel emastel imetajatel ei ole. Kas sina tead seda? Samuti räägitakse lahti see, kuidas täpselt oma isiklikku keha ja tsüklit tundma õppida. Miks võib menstruatsioon ära jääda ja millest see üldse koosneb. Lisaks veel menopausist ja sellega seonduvast, ühesõnaga kõigest seoses naiseks olemise ja ainult naistele omase hormonaalse tasakaaluga. 

Kergendusega lugesin, et "Paremate päevade käsiraamatu" autor Lara Briden peab minu hiljuti kasutatud hormonaalspiraali leebeimaks hormonaalseks vahendiks, sest see ei suru ovulatsioon alla ja jätab tsükli alles. Ainus mille ta võtab, on veri. Enamus muud emakasisesed vahendid ja pillid võtavad ära tsükli ning ovulatsiooni ja annavad meile ainult vere- näilised päevad, mis ei ole menstruatsioon. Hetkel ma isiklikult ka Mirena tagasi panemise peale ei mõtle, naudin täiega oma päevi ja ürgset naiseks olemist, on ju see ka lihtne tänu kaasaegsetele vahenditele nagu menstruaalpüksid ja anumad. 


Raamatu teine osa keskendub eelpool lahti kirjutatud sümptomite/kaebuste ravile/leevendamisele, ma lugesin tõesti terve selle peatüki ka väga suure õhina ja hoolega läbi isegi kui mul endal ei ole hetkel ühtegi menstruatsiooniga seotud probleemi. Jah, oma tsüklit hakkasin küll ma esimest korda elus alles nüüd, pärast selle raamatu lugemist, kalendrisse märkima. Ma lihtsalt olen alati teadnud ja tean ka nüüd, millal mul päevad hakkavad, aga ikkagi on huvitav jälgida ja teada, mis minu kehaga just sel tsükli päeval toimub. Eriti nüüd, kui ma oskan veel paremini ka oma keha märke jälgida.

Veelkord sain ma kinnitust ka sellele, et toitumine on tähtis ja kui toidust ei saa kõike vajalikku, siis on toidulisandid ka tähtsad, aga sama tähtis on ka keskendumine, rahu, lõõgastumine, aeg iseendale, uni ja trenn. Raamatu autor rõhutab ka, et uni on tähtsam kui trenn ja kui pead valima vaid ühe, siis vali kindlasti uni. 

Lisaks kirjutab teine peatükk lahti toidu ja toitumisest tingitud põletikud soolestikus, mis võivad olla ka seotud ebaregulaarse tsükli ja muude kaebustega. Autor toob välja peamised toiduained, mis meie tsüklit ja soolestikku mõjutavad: suhkur, nisu, alkohol, piimatooted, taimeõlid. Hahha ja mu armastus hapukurgi ja kimchi vastu on ka tore, sest fermenteeritud toidud (mõistlikus koguses) mõjuvad kehas probiootikumidena.

Vist suht ainus, millega ma üldse nõus ei ole on see, et "Paremate päevade käsiraamat" ütleb, et tervislikult on lihtsam toituda süües ka loomset (Liha, munad ja kitsejuustu. Lehmapiima soovitab ta aga tungivalt vältida), mina olen 100% kindel, et see nii ei ole. Oluline on oma toitu/toitumist planeerida ja teada, mida endale sisse süüa, seda nii taimse kui loomse puhul. Tänases maailmas ON oluline eelistada taimset toitu ja seda mitte anult meie isiklikku heaolu silmas pidades. 

Väga meeldib mulle jällegi see, et autor rõhutab tihti normaalse söömise ja kehakaalu olulisust, vajadust end mitte liiga hullult piitsutada, süüa kõht täis ja dieete vältida ning jälgida lihtsalt, et valgud, rasvad ja süsivesikud oleksid õiges tasakaalus. Jee, ja sain ka kinnitust, et kohvi tarbimine (ilma suhkru ja lehmapiimata, mida mina juba aastaid teen) on  tervislik ja vähendab koguni rinnavähki haigestumise riski. Muidugi mõistlikus koguses kohvi on tervislik, tean-tean. 

Kokkuvõtteks saan ma öelda, et mulle väga meeldib kuidas selles raamatus on palju asju väga lihtsalt ja hästi mõistetavalt lahti seletatud. Autor toob ka ise juba päris raamatu alguses välja selle, et kui sa tead oma keha toimimist ja süsteeme, siis annab see kindlust ja turvatunnet. Isegi nii palju, et see nagu parandaks mingeid asju... teadlik olemine on lihtsalt nii oluline.

Ole teadlik musi! 

NB! Kui tahad endale selle raamatu osta, siis kasuta Koolibri e-poes koodi päevad30 ja saad raamatu soodukaga!

Ja mõtlen, et äkki sind huvitaksid ka teiste minu loetud raamatute ülevaated? Ehk isegi hakkan vaikselt nende tegemist jälle proovima! 




Comments