15 lihtsat viisi oma riiete ilusatena hoidmiseks

Ükspäev pildistasin Fashion Revolution Eesti Instagrami jaoks oma Illimori pluusi sees olevat Made in Estonia kirjaga sildikest ja avastasin selle teiselt poolelt imeilusa hooldusjuhendi (vaata pilti all). Ma vaatasin seda sildikest kohe tükk aega, imetlesin nii ühelt kui teiselt poolt ja mõtlesin, et nii tore ja südamlik mõte. 

Kui pildid olid tehtud, siis läksin ma jalutama ja hakkasin tee peal uuesti sellele sildikesele mõtlema ja oma peas arutlema, kui hästi (või halvasti) ma oma riideid hoian. 

Tulin koju tagasi ja guugeldasin "how to take care of clothes". Lugesin umbes kümme artiklit läbi ja tulemused segatuna minu oma tarkusega on sinu ees:

  • Vali juba eos kvaliteetsed riided, osta vähem, aga paremaid ning kestvamaid asju. Kvaliteetne ei pea olema kordades kallim, ning uueväärsed ja väga kvaliteetsed asjad on Eestis saadaval ka järelturul. Ma olen ostnud kalleid Eesti disainerite asju järelturult väga mõistliku hinnaga. 
  • Ära osta riideid, mille eest sa hoolitseda ei saa, ei oska või ei viitsi. Mina väldin asju, millele sobib vaid keemiline puhastus ja mõni väga spetsiifiline kuivatus- või puhastusviis, sest ma tean, et ma ei taha selle asja liiga keerulise hooldusega tegeleda.
  • Pese oma riideid vähem, keera nad pesu ajaks pahupidi ja kasuta õrnatoimelisi pesuvahendeid. Me ei pea määrdunud või mustade riietega ringi jalutama, aga puhast pesu pesu ärme ka pese. Meie riided tänavad meid, aga ka meie koduplaneet.
  • Sorteeri pesu enne masinasse panemist värvide järgi. Appi, kas see oli tõesti vaja veel üle korrata?!
  • Paranda oma riideid - kui sa ütled mulle, et sa ei viitsi-taha-saa oma riideid parandada, siis ütlen ma sulle, et sulle ei meeldi need piisavalt ja sa ei oleks pidanud neid endale ostma. Riiete parandamine ei ole häbiasi, sa ei pea tõesti meetrist auku oma teksades kinni ajama või pooleks rebenenud särki kokku õmblema, aga lihtsama õmbluse ja nööbi paigaldamisega võiks küll igaüks hakkama saada. Ja tõsi on, et alati ei ole mõistlik või võimalik üht või teist asja parandada, aga kuni selle hetkeni ütlen ma lihtsalt #paremparanda.
  • Triigi minimaalselt. Hea point ja ma juba aastaid viljelen, aga mitte suurest armastusest oma riiete vastu vaid hoopis suurest laiskusest.
  • Ära kasuta kuivatit. Täiega saan sellest pointist aru, kuivati kulutab riideid, aga kasutan ise seda ikka edasi. Voodipesud ja käterätikud teeb kuivati triikimata pehmeks ja mõnusaks. Oma õrnasid ja kalleid riideid ma ei kuivata, riputan need riidepuudega õhu kätte. 
  • Eemalda plekid, kui nad on veel värsked. Vist ei vaja täpsustamist miks see nii on?
  • Pärast seljast võtmist lase oma riietel natuke hingata. Veel kehast soojasid riideid ei ole hea kappi tagasi panna ega ka kokku kägardades mustapesukorvi visata.
  • Hoia oma kapp korras ja voldi riided nii, et need kortsu ei läheks. Ja seda on tunduvalt lihtsam teha, kui sul on kapis ainult asjad, mida sa kannad ja mis sulle sobivad. Vajadusel vaata M. Kondo sarja või laena mult raamatut, et inspot ja õpetussõnu saada.
  • Tee taskud alati tühjaks. Taskusse jäänud asjad venitavad kangast ja ei lase selle kandmiste vahepeal puhata ning ka pesumasinasse sattudes võib see kraam korraliku segaduse korraldada.
  • Pane lukud ja paelad alati kinni, kui asja pesumasinasse paned. Nii väldid nende sõlme minemist ja välja venimist.
  • Hoia oma riideid ka kandmise ajal. See ei tähenda, et me ei peaks end oma riietes vabalt tundma ja elu nautima ning mitte pidevalt oma lemmikasju kandma, aga juba riietumine vastavalt oma eale (näiteks mina sain valgeid särke endale alles pärast 30. eluaastat lubada) ja tegevusele annab väga hea tulemuse.
  • Loe oma riiete peal olevaid hooldusjuhendeid ja käitu vastavalt nendele! 
  • Kanna oma riideid. Kapinurka vedelema jäänud asjad kaotavad oma vormi ja väärtuse, nad tolmuvad ja vananevad. ✧・゚
Fakt on see, et mida rohkem sulle su riided meeldivad, seda paremini sa nende eest ka hoolitseda tahad. 

Ole musi ja hoia kõike end ümbritsevat!


Comments

  1. Amongst the highlights is a stay supplier video games part with over 30 completely different tables select from|to choose from}, properly as|in addition to} typical digital table game classics such as blackjack and roulette. Most gamers who come to Ignition are coming to discover their world-class poker platform. But the most typical types bet365 of on-line on line casino withdrawals are bank cards, wire transfers, e-checks, and bitcoin.

    ReplyDelete

Post a Comment