Mia hammustab


Jah, Mia hammustab ja ma olen tegelikult päris mures. Ta hammustab mind ja endast väiksemaid lapsi. No mõnd suuremat on ka hammustanud aga neid vaid siis, kui nad tema käest midagi ära tahavad võtta. Pisemaid hammustab ta justkui niisama. Tundub, et läheb musi tegema aga tegelikult lööb hambad sisse.

Küsisin siis Dr. Google käest nõu, et mis on, miks ta siis hammustab. Sattusin väga asjaliku artikli peale, kus oli selgitatud, et see on lapse mure väljendamise viis. Jah, ma mõistan seda ja, et mure on vaja sõnastada. Sõnastan, et ta ei taha, et keegi tema käest asju ära võtab.
Aga hammustamine siis, kui keegi ei võta midagi ära? Kui ta lihtsalt läheb hammustab. Kas ta ei soovi seltskonnas olla? Samas ma ju näen, et ta tahab teiste lastega koos olla, naeratab ja kilkab kui näeb lähenemas mõnd omavanust. Või tunnetab, et ta on suurem ja n.ö võimsam? Ma ei tea. Ma tõesti ei tea. Ja kui isegi on nii, et tunneb oma suurem olemist, mis ma siis teha saan?

Mu mõistus on otsas.
Proovin olla rahulik. Lugesin ka seda, et kui ma annan talle märku, et see hammustamine tekitab minus suuri emotsioone ja ta saab sellega minu tähelepanu, siis annab see ainult hoogu juurde ja ta hakkab üha rohkem hammustama.  Nii väike laps ei erista head ja halba tähelepanu. Tähelepanu on tähelepanu ja see on ühtviisi hea.
Minu hammustamine on otseselt seotud tähelepanu vajadusega. Näiteks kui ma süüa teen aga temale tundub, et nüüd on aeg raamatut vaadata. Ei, mitte kohe ei löö ta mulle hambaid säärde. Enne käib ja puksib mind oma raamatuga päris tükk aega. Kui ma aga vedu ei võta ja suunan ta ikka üksi mänguasjakasti juurde, siis on see tema viimane õlekõrs. Aga kui ta on hammustanud, mis ma siis teen? Õpetasin ta peale puhuma, ütlesin, et mul on valus ja ei tohi nii teha. Aga kas hakata nüüd temaga raamatut vaatama? Või see annab ju signaali, et hammustamine töötab ideaalselt?

Nii ma siis proovin olla rahulik kui ta teisi pureb ja veel rahukikum kui ta mind pureb. Käin ja vabandan emade ees. Võõraste laste lähedale ei julgegi eriti teda üksi lasta, istun alati kõrval. Või juba vabandan ette, et ta on väga tore tüdruk, teeb pai-pai aga kipub ka mõnikord hammustama. Enamasti teised emad lohutavad mind, et kindlasti läheb üle ja see on ainult faas. Vaja ju oma uusi hambaid proovida.

Jah, kindlasti läheb üle.
Või saab Eesti endale uue inimsööja nimega Mia Helene.
Kui keegi oskab nõu anda kuidas käituda või mida teha, et viimast vältida, siis olen ma üks suur kõrv.
Comments