Ma olen nutisõltlane

Kui palju aega veedan ma aega nokk telefonis? Keskmiselt 2 tundi ja 47 minutit päevas. Jah, seda on palju. Isegi väga-väga palju. See teeb nädalas keskmiselt 17.29 tundi ja kuus keskmiselt 74.1 tundi. Jõhker.

Googeldasin ka igaks juhuks sõna "nutisõltuvust" ja näe, Maaleht küsib: "Kas jätad iga nutitelefoni teadaande peale kõik muud tegevused pooleli, et näha, kellele meeldis sinu Facebooki postitus? Kas vastad e-kirjadele ka voodis enne magamaminekut? Kas nutitelefoni aku tühjenemine tekitab sinus stressi? Kas kontrollid oma telefoni pidevalt ja näpid kogu aeg mõttetult ekraani?" Jah, jah kallis Maaleht. Ma olen nutisõltlane. Tere.

Peale Instagrami ja Facebooki scrollimise teen telefonis ka üht-teist asjalikumat. Näiteks kirjutan aeg-ajalt blogipostitusi, maksan arveid või saadan  päriselt vajalikke e-maile. Ostan või müün midagi. Loen mõnd huvitavat artiklit, otsin retsepte või vaatan kuidas midagi tehakse, parandatakse, eemaldatakse (näiteks plekke). Aga need tegevused ei võta kindlasti minu kuust kolme tervet ööpäeva.  Aaaga enda kiituseks saan öelda, et ma ei näpi oma telefoni kunagi autoroolis või tänaval kõndides.

Ja mu päevad on suhteliselt kiired ning kuna Mia kopeerib minu käitumist innukamalt kui kunagi varem, siis tema ärkvelolekul kasutan telefoni peamiselt pildistamiseks, helistamiseks ja vajadusel ka messingeris sõnumitele vastamiseks. Tõesti proovin lapse nähes olla telefonis minimaalselt. Mõnikord õnnestub see paremini, teinekord mitte nii hästi. Kui ta aga magama läheb, siis haaran telefoni kohe kätte ja unustan end pilte vaatama või Pinteresti inspiratsiooni otsima. Raamatuid loen üha harvemini, filme/sarju ei vaata enam peaaegu üldse, malet pole ammu mänginud ja joogatamine on ka tahaplaanile jäänud. Mõtlen, et lihtsalt tahaks oma aju välja lülitada ja mitte midagi teha. Tahaks lihtsalt olla. Aga miks ma siis lihtsalt ei ole? Telefonis olemine ei ole ju lihtsalt olemine või aju välja lülitamine. Vot ei tea vastust.

Ühesõnaga. Ma tahan oma ekraaniaega vähendada poole võrra. Parem, veel rohkem. Tahan veeta rohkem kvaliteetset aega oma abikaasa ja lapsega. Tahan mängida malet ja tahan vaadata filme. Tahan uuesti huvituda asjadest mis mind varem nii väga köitsid ja mu meeli rahustasid.

Muide, kas sa teadsid, et ööpäevas on 86 400 sekundit? Nüüd tead.

Ja aitäh Apple Inc., et lisasid Screen Time nupukese meie telefonidesse.



Comments