Karastamine

Hakkasin ennast juba vanal aastal karastama. Ei, minu jaoks ei ole karastamine veel jäävannide võtmine või paljajalu detsembrikuus merelaintes hullamine. Minu jaoks on karastamine samm-sammult dušši- või vannivee veidi jahedamaks keeramine.

Ausalt, ma pesin veel kaks kuud tagasi hommikul isegi nägu väga sooja veega. Õhtuti tegin ma nii kummasid vanne, et mu vannivees oleks võinud makarone keeta. Mul oli lihtsalt kogu aeg nii külm ja kuum vesi tundus sellele probleemile lahendus. Eks lühiajaline lahendus see ju oligi.

Karastamise peale hakkasin mõtlema ka seepärast, et tundsin, et kodused veeprotseduurid ei anna mulle energiat juurde vaid võtavad seda ära. Peale õhtust vanni olin nagu puuga pähe saanud ja ainus asi mida teha tahtsin oli magada. Või süüa ja siis magada. Aga kindlasti ei tahtnud ma enam peale vanni kirjutada, lugeda, filmi vaadata... rääkimata siis veel asjalikumatest tegevustest.

Tänaseks käin ma hommikuti jaheda dušši all ning proovin aeg-ajalt vett veel veidi jahedamaks keerata, mõnikord täiesti külmaks. Näkku viskan iga päev paar sahmakat jääkülma vett ja peale peapesu loputan juuksed alati külma veega üle. Õhtuti võtan vanne täiesti keskmises soojas vees ja tihti loputan end pärast jaheda veega üle. Et tunne värskem saaks.

Esimesel karastamise nädalal oli see kõik nii kohutav, et ma kaalusin mitu korda vanale soojale rajale tagasi loksumist. Kurat, kui peapesu õhku ahmima paneb siis äkki ei ole ikka õige asi? See tundus pigem karistus kui mingisugune imeravim kõigi haiguste, paha tuju ja teab veel mille vastu. Aga ei, ma jäin endale kindlaks, sest olin juba nii palju külma vee heast mõjust tervisele lugenud ja ka lähikondlastelt ainult kiidusõnu kuulnud. Kordasin endale vaid mõttes, et ma ei saa pooleli jätta, sest karastamise juures on kõige olulisem järjepidevus.

Peale umbes kahte kuud väga vaikselt ja ettevaatlikult karastamist saan öelda, et mu jalad ja käed ei külmeta enam nii palju. Ma ei mõtle enam oma hommikuste duššide peale õudusega. Ma olen reipam ja tunnen, et vesi mõjub mulle teraapiana.

Ja mis seal salata, silme ette tulevad ju ka need toredad tutimütside ja trikoodega naised TV3 uudistest kes pajatavad, et jääauk peatab vananemise ja hävitab tselluliiti.

Ehk uuel talvel ühinen nendega!

See vesi ainult tundub soe. See oli väga külm.

Comments