Miks ma taimetoitlane olen?

Miks ma taimetoitlane olen, kui ostan ikkagi vorsti ja kalapulki?

Just vegan kalapulki ja taimset vorsti ostes mõtlesin ma selle peale, et veganid/taimetoitlased jagunevad vist laias laastus kaheks, ühed, kes armastavad liha alternatiive, ja teised, kes ei mõista, miks neid vaja on.

Mina olen esimeste hulgas, mulle meeldivad liha alternatiivid ja aeg-ajalt proovin neid ka kodus ise teha.

Mina ei ole sellepärast taimetoitlane, et mulle liha ei maitseks. Oh, ei. Ma ampsaks mõnikord hea meelega spagette lihapallidega või suure suutäie suitsulõhet. Maailmas on vähe asju, mis mulle ei maitse.
Lapsena oli mu lemmiksöök piimasupp. Mulle maitses ka maksakaste. Need on vist piisavad tõendid selle kohta, et mind on raske toiduga ära hirmutada. Hetkel ei meenu mulle ükski asi, mida ma peale liha ei söö. Ma söön kõike.

Minu taimtoitumine sai alguse paar aastat tagasi, aga olen terve elu olnud pigem väiksema lihasöömaga ja mingil hetkel, kindlasti juba 5 aastat tagasi, hakkasin ma ise teadlikult liha söömist vähendama. Kuni lõpuks otsustasin, et ma ei taha enam üldse loomi süüa, sest ma armastan neid.

Asja muutis minu jaoks lihtsamaks ka see, et paar kuud enne minu taimetoitlaseks hakkamist oli mu õde Kadri veganiks hakanud. Tema on üks neist veganitest, kes ei armasta liha alternatiive. Kui vegan lihapall on liiga sarnane päris lihapallile, siis nuusutab ta seda siit ja sealt, näksib natuke. Siis ei saa ta ikka rahu ja otsib prügikastist selle karbi, ta veendub uuesti, et tegemist ON ikkagi vegan tootega ja siis sööb ta väga kahtleva näoga ühe palli ära ning ütleb lõpetuseks, et ta tunneb ikkagi, nagu oleks petta saanud.


Juba veidi aega pärast lihast loobumist tänas mu keha mind, mu seedimine tänas mind. Taimne toitumine on minu puhul ainuõige valik. Lehmapiima joomisest olin ma selleks hetkeks juba loobunud. Seda tegin ma tervislikel põhjustel, piim ja ka näiteks hapukoor tekitasid mul väga tugevaid kõhuvaevusi ja gaasivalusid.

Minu menüüs on tänaseni vähesel määral säilinud muna ja piimatoodetest juust. Ma ei kontrolli ka maiustuste koostist, kui hakkab silma mõni vegan märgisega, siis valin alati vegan märgisega. Õnneks maiustame me üsna tagasihoidlikult.

Aga jah. Esmalt loobusin ma lihast loomade pärast. Aga aja jooksul sai mulle selgeks, et see on hea ka mulle endale ja maailmale. Liha tootmine on paljude kahjulike mõjudega, ressursirohke ja kulukas protsess. Mina ei taha seda toetada.

Ma ei taha liha süüa.

Lühidalt.
Mulle meeldib hingata rohkem kui liha süüa. Ma tahan, et ka Mia lapselastel oleks planeet, kus elada.

Tulevik ON vegan.

Mina võtan jälle hoogu, et uuel aastal uue hooga ka munad ning juust kuu peale saata, aga täna olen ma taimetoitlane, kes valib võimalusel vegan toidu ja läheb nüüd Heleni kirja pandud retsepti järgi "suitsulõhe" marineerima.

Namaste ja head ööd!

NB! Loobu sina ka kasvõi ühest lihaga toidukorrast päevas ja usu, su keha tänab sind! Maailm tänab sind!

Comments