Boming Bob eetrlikud õlid ja veel miljon võimalust nende kasutamiseks

Mul on igapäevaselt kasutusel kaheksa erinevat eeterlikku õli. Neist mõnest olen ma siin juba natuke jutustanud.

Ülejäänutest tuleb juttu nüüd.

Veel aasta tagasi kasutasin ma ainult ühte eeterlikku õli - teepuuõli. Tead ju küll, natuke punnikesele ja vinnikesele ja natuke vannivette ja natuke nina alla, kui viimane väga kinni juhtus olema. Mingitest ise segatud kombodest ja aroomispreidest ei osanud ma siis isegi veel mõelda. Küünla ostsin kohe lõhnava ja kui pea valutas võtsin ibukat (ok, täna võtan ka, kui muu tõesti ei aita).

Detsembris saatis Mediron mulle kirja ja palus nende lehelt endale meelepärased eeterikud õlid välja valida. Siis ma valisingi apelsini, eukalüpti, kaneeli ja greibi. See oli siis enne esimest postitust.

Nüüd, jaanuaris, sain ma Medironist veel ühe kirja ja nad pakkusid, et saadavad mulle soovi korral veel õlisid katsetamiseks. Mu silmad lõid särama, sest olin eeterlike- ja aroomiõlide maailmast selleks hetkeks juba väga lummatud. Sobrasin kõik neil müüdavad Booming Bob õlid läbi ja valisin välja seedripuu, piparmündi, männi ja sidrunheina.

Sel korral otsustasin ma teha ka väheke rohkem uurimustööd, et saavutada paremad segud ja neist õlidest veel rohkem kasu saada. Ma otsustasin kõigi oma õlide omadused ja soovituslikud kasutusalad välja otsida ja endale selgeks teha.


Seedripuu - seeder on rahustava ja pehme lõhnaga, seda kasutatakse tihti mediteerimisel. Ma kasutan teda aroomilambis segatuna männi või mõne tsitruselisega. Ma arvasin esmalt, et seeder peaks palju puidusem olema, aga Silver teadis, et just selline seedri lõhn ongi.

Sel õlil on puhastav toime ja seda soovitatakse kasutada pärast raseerimist naha rahustamiseks. Proovisin ära. Keha jäi pehme, aga mulle ei meeldi siiski seedri lõhna oma kehal või kosmeetikas tunda.

Paar tilka seedripuuõli näotoonikule lisades peaksid ka tooniku puhastavad omadused tõusma. Ma ei tea veel, kas julgen seda proovida. Nägu on ju ninale veel lähemal, kui sääred... Lisaks jäi silma, et seedripuuõli aitab juustel paremini kasvada, aga seda kirjas ei olnud, kuidas seda pähe määrima peaks. Vist ei hakka ka seda omal nahal proovima...

Piparmünt - piparmünt on meeli ergutav ja hingamisteid toetav. Aitab väga hästi kerge peavalu korral! Üks mu lemmiklõhn, aroom, tee ja tunne nahal. See on jahutav ja rahustav.

Kõige huvitavam kasutusala, mis ma internetis surfides leidsin, on gaaside korral kõhule määrimine. Mul endal enam eriti puhitustega, pärast piimast loobumist, maadelda ei tule, aga kui leian siit karantiinist mõne katsejänese, siis proovin kindlasti ära. Puhituste korral siis soovitatakse piparmündiõli koos baasõliga ringjate liigutustega kõhule määrida. Piparmünt pidavat sobima ka hiirte peletamiseks. Neile ei ole vaja seda kõhule märida, piisab rätikule tilgutamisest ja rätiku nende urgude lähedusse jätmisest.

Mänd - ma armastan seda aroomi. Peale määrimiseks on see minu jaoks natuke liiga ravimi lõhnaga, aga kodu lõhnastamiseks ja küünlasse on imeline. Männiõli on ekseemi ja seenhaigusi leevandava toimega, antibakteriaalne ning stressi leevendav. Kui Mial jälle nahk pahaks minema peaks, siis katsetan kindlasti tema peal seda nahka parandavat toimet.

Muide, männi eeterlik õli pidavat ka aurat tervendama. ☾

Sidrunhein - Sidrunhein on antiseptiline ning värskendav, samas aitab ta paremini magada. Kiirendab seedimist ja leevendab probleemset nahka. Sidrunhein on üks mu väga suuri lemmikuid. Nii mõnusalt murune ja värske ja hapukas lõhn.


Kasutan ja olen katsetanud neid õlisid väga erinevalt koduses majapidamises ja kosmeetikas. Endale parfüümi tehes ma ebaõnnestusin. See lõhn ei püsinud üldse peal ja tuunisin oma pooliku parfüümi hoopis kodu värskendajaks.

Mõniaeg hiljem tuli meil ühe sõbrannaga eeterlike õlide teema jutuks ja tema ütles, et ta kasutab õlide segusid väikestes rullpudelites. Mõtlesin kohe, et mul on ka neid rullpudeleid vaja.

Rullpudelisse armastan ma teha apelsini-greibi või sidrunheina-greibi segu. Need töötavad väga hästi loodusliku parfüümina. Lõhn ei kesta väga kaua, aga see pudel on mõnusalt pisike ning mahub taskusse. Nii on mugav endale vajadusel lõhna ja head tuju juurde rullida.

Rullpudelisse läheb eeterlik õli koos kandeõliga. Mina kasutan selleks õliks magusmandliõli, aga selleks sobivad hästi ka argaani-, avokaado-, jojoba, fraktsioneeritud kookosõli ja nii edasi... Ütlen ausalt, et ma valisin endale kandeõli selle järgi, et magusmandliõli oli ainus kandeõli, mis meie kodu lähedal olevas ökopoes oli. Õnneks olen ma sellega rahul, randmeid ja kaela rullides ei jää need rasvased ega läikivad. Muidu soovitatakse ikka kandeõli ka oma naha vajaduste järgi valida.

Minu lemmikud eeterlike õlide kasutusviisid (lisaks rullpudelist rullimisele):

Kehakoorija: Umbes 400 ml suhkrut, 300 ml magusmandliõli (minu kasuatav baasõli) ja tunde järgi piparmündi (või muud meelepärast) eeterlikku õli. Eriti  mõnus ja kodune koorija. Valmib kiiresti, ei ole plastikusse pakendatud ja tuleb omahinnas väga soodne.

Kodu värskendaja: 200 ml destilleeritud vett, 2 spl alkoholi, kokku umbes 40 tilka eeterlikku õli. Mina proovisin ja jäin väga rahule eukalüpti, piparmündi ja apelsini seguga. Samuti meeldib mulle väga, kui kokku panna lavendel, seeder ja piparmünt. Mänd meeldib mulle kõige rohkem üksi, ja sama ka kaneeli kohta.

Üldpuhastusvahend: 200 ml destilleeritud vee kohta lisa 50 ml 5% äädikat. Kui sul on kangem äädikas, siis lahjenda seda eelnevalt. Lisa umbes 40 tilka sidrunheina eeterlikku õli. Soovitan just sidrunheina, sest see leevendab hästi äädika lõhna.

Ja rõhk sõnal leevendab, sest sellist õlide segu ma veel avastanud ei ole, mis äädika lõhna täielikult neutraliseeriks. Igaksjuhuks lisan veel siis ka seda, et kodu ja mööbel ei jää äädika järgi haisema. Puhastades on seda tunda ja võib-olla ka natuke hiljem õhus, aga siis kaob see täielikult.

Naha tervendaja: Lusikatäis baasõli ja kuni 7 tilka männi eeterlikku õli. Ma ei ole veel seda proovinud, aga panin siia ikka kirja, et vajadusel teaksin, kust otsida.

Tuli miljon täis?

Tuli küll.

Ja mu ajus ja Pinterestis on veel miljon võimalust kuidas eeterike õlidega oma elu ja kodu kvaliteeti tunduvalt paremaks muuta!

Namaste!







Comments