Pildid Miast, kuidas ma teda pildistan ja mis äppe kasutan

Ma tahaksin alustada seda postitust sõnadega, et minult on niiii palju küsitud, kuidas ma Miast niiiii ilusaid pilte teen. Aga ma ei saa seda teha, sest heal juhul on seda minult kaks korda küsitud, ja siis on alati ka lisatud, et eks ta ikka poseerib ka sul hästi või et ta on sul ikka maru fotogeeniline küll.

Ühesõnaga.

Minult ei ole palju küsitud, kuidas ma Miast niiiii nunnusid pilte teen, aga ma räägin sellest ikka, sest võib-olla tahaksid sina ka kodustes tingimustes ja püsimatu toddleriga mõne kena foto endale mälestuseks või Instagrami riputamiseks teha ning võib-olla oskan ma sulle selles osas natuke nõu anda. 

Alguses, paar aastat tagasi, lootsin ma juhusele või tegin 15 minuti jooksul 200 pilti, et siis see üks ja ainus nende hulgast välja valida, aga ajaga olen ma õppinud Miat "trikitama", et teda efektiivsemalt pildistada. Mul ei ole vaja enam teha 245 pilti kui ma tahan ainult ühte.

1. Ma otsin idee - siin on ideaalne abiline Pinterest. Ilma ideeta ja lihtsalt klõpsutades võib vedada, aga ei pruugi. Lapsed on kiired ja tüdinevad veel kiiremini ehk parim on läheneda asjale plaaniga. Tihti viib Pinterestist leitud idee veel paljude toredate mõtete ja piltideni.

Näiteks: 

  
Idee siit ja me hakkasime vaikselt pildistama, aga lõpuks oli mu selle pildistamise lemmikpildiks hoopis portree ehk tihti viib idee Pinterestist hoopis teistsuguste piltideni, kui algselt plaanis teha oli. Idee leidmine avab lihtsalt pea ja aitab alustada. 

 
Idee siit.

  
Idee siit.

  
Idee siit.

  
Idee siit.

2. Ma sean Miale "lõksu" - mõnikord teen ma sellise set-upi, et Mia tahab ise sinna minna ja seal mängida. Tihti piisab, kui jätan tooli või muu pildil vajaliku objekti seina äärde ja ootan kuni "saak" ise toimetama läheb. Kui on vaja last koos toiduga pildistada, siis on Mia puhul eriti lihtne, ma pean vaid endale sobivasse kohta laua katma ja ta sööma kutsuma.

Selle pildi saamiseks panin ma koti seina äärde ja ütlesin Miale, et ta võib sinna sisse pugeda kui tahab. Ta tahtis. 

Selle pildi jaoks oli vaja vaid vahukoorega smuutit ja kõrsi.

3. Ma sean kaamera/toa/"lõksu" valmis enne kui lapse - teen alati toa/nurga/seina valmis täiesti ükskõikselt ja möödaminnes. Panen Mia riided voodile ja ütlen talle lihtsalt, et ta need selga paneks. Teen ta juuksed korda ja sätin asjad, mida pildistamisel kasutada tahan käeulatuse, paigutan vajadusel valguse ja seadsistan kaamera. Teen kõik toimingud ära nii, et kui pildistamiseks läheb, siis ei võta kogu asi kokku rohkem aega, kui 20 minutit.

4. Ma ei otsi täiuslikku tausta/tuba/seina - mu kodus parima pildistamise seina peal üks tobe konks. Ja meie maja trepikoda on reaalselt nii räämas ja kola täis, nagu me elaksime kuskil getos. Ma proovin leida parima võimaliku lokatsiooni, aga tihti ei ole mul väga palju valida. Seina konksu ja plekkidega on mulle abiks Snapseed, see äpp on tasuta ja teeb väga hästi ära pisikesed parandustööd. Suuremate parandustööde jaoks kasutan ma äppi nimega Retouch, selle litsents piiramata ajaks maksab umbes kolm eurot, aga ta teeb oma tööd tõesti väga hästi.

 
Vasakpoolsel pildidl on sein Snapseediga puhastatud ja Retouchiga on kastid nurgast ära "kolitud".

5. Mõnikord ei ütle ma Miale, et me hakkame pildistama - ütlen talle, et mängime, et sa oled baleriin või panda või kuningas. Või pakun välja idee, et me võiksime mängult linde või kaelkirjakuid vaadelda või hoopis mängida, et on magamamineku aeg ja ta voodi on täna hoopis kuskil uues kohas. Vaatan idee välja ja selle järgi mõtlen juurde ka mängu.

Sel pildil mängisime me Miaga, et tema voodi on suures toas diivanilaua peal, sest Mia päris voodis on nii pime, et seal ei ole võimalik pildistada, aga see raamat vajas pildistamiseks just voodit.

6. Olen (vähemalt proovin olla) kannatlik - mängime küll, et Mia on hetkel vihmametsas linnuvaatlust tegemas, aga korraga tahab ta hoopis kakale. Ja siis tahab ta vett ja siis tahab ta oma jänese pildile võtta. Või otsustab ta hoopis, et ta tahab oma jänest pildistama hakata, või püksid jalast ära võtta. Mõnikord on kõik valmis, aga Mia ei taha pildistada ja ta ei ole nõus hoidma silmi lahti või minu valitud asju käes. Mõnikord läheb see mööda ja me saame selle õige pildi ikkagi kätte, aga mõnikord ei saa ka.

7. Toas pildistades vaatan ma talle ka niisama otsa ja suhtlen temaga - kui ma ainult pilte tulistan ja ta oma mängu täiesti üksi jätan, siis tüdineb ta ära vähem kui kümne minutiga. Ma teen alati pildi ja langetan kaamera ning räägin temaga, teen pildi ja langetan kaamera ning räägin temaga. Mõnikord võtan kaamera täitsa kaelast ära ja mängin natuke päriselt, see hoiab Mia motiveerituna. Õues pildistades tundub aga, et toimib vastupidine ehk siis on vaja lubada tal avastada ja ise toimetada.

8. Ma ei sunni teda poseerima - Ma lasen tal lihtsalt olla ja teha asju täpselt nii, nagu ta tahab. Mõnikord suunan teda vaid asjade asetuse või juhuslike kallistustega.

9. Ma teen lühidalt - Tavaliselt kestab meie üks kodune fotosessioon 15 - 20 minutit. Kui asi venima jääb ja ma nui neljaks mingit pilti kätte saada tahan, siis hakkab Mia mulle vastu töötama ning ma muutun kärsituks. Ja sellest ei ole kunagi midagi head tulnud.

10. Kui pilt on käes, siis mängin ma päriselt - kui pildistame spa päeva, siis spa jätkub ka pärast õige pildi kätte saamist. Kui mängime, et Mia on kuningas, siis on ta kuningas veel mõnda aega. Ma üritan vältida seda, et Mia hakkaks mõtlema (hahha, või siis saaks aru), et ma teen seda kõike pildi nimel. Ma tahan, et meile jääb mäng ja et talle jääb ka edaspidi soov minuga mängida (loe: pildistada).

11. Ma lepin sellega, et iga pildistamine ei lõppe hea pildiga - mõnikord ei tule. Ja nii lihtsalt on.

Äpid mida ma peamiselt kasutan:

1. Snapseed - nagu ma eespool mainisin, siis aitab Snapseed edukalt seinu puhastada ja konkse eelmaldada, aga see imeline äpp teeb ära ka lihtsama ilukirurgia ja puhastab lapse näo, kui seda enam vee ja seebiga puhastada ei ole võimalik.

 
Nunnu pilt, aga tõesti, see parempoolsel pildil olev möks Mia lõual ei kõlba küll kuskile. 

 
Lil silmakirurgia ehk vasakpoolsel pildil on eelmaldatud minu paplite tolmnemisest tingitud turses silmaalused.

2. Lightroom - piltide töötlemine on mu nõrk koht ja lisaks olen ma sõltuvuses VSCO presettidest. Niisiis, ma teen esmase töötluse küll alati Lightroomis, seal muudan ma heleduse ja lisan kontrasti, lõikan või muudan formaati, aga kohe pärast seda kiirustan VSCOsse.

3. VSCO - mu guilty pleasure, internett on ju täis juhendeid sellest, kuidas Lightroomis oma pilte töödelda ja kuidas saavutada soovitud tulemusi, aga ma olen ikka VSCO fänn. Esialgu hakkasin ma otsima Pinterestist filtrite retsepte ning salvestasin need endale ära. Nüüd mudin ma seal pilte ka ilma filtritta või muudan preseti sätteid vastavalt pildile.

4. Picsart - seal lisan ma oma piltidele tilu-lilu ehk valguslaike, vanutust, hägusust, liikumist jne. Selle äpi kasutamine käib mul hooti ja aeg-ajalt, aga siiski on see üks mu lemmikuid.

 

 

Vot. Nii ongi. Vaja on last, kannatust ja äppe. Ja Pinteresti ja ennekõike tahtmist pilte teha. 

Mul oli mõni aeg tagasi periood, kus ma kaalusin iga pildi Instagrami üles laadimist nagu maja ostu. Ma mõtlesin läbi inimesed, kes seda näevad ja kujutlesin, kuidas neile see pilt meeldiks. Ma prognoosisin meeldimisi ja stressasin pildi leviku pärast, aga ma sain sellest üle. Ma ise ka ei tea kuidas, aga täna peab minu pilt meeldima ainult ühele inimesele, ja see inimene olen mina ise. Khmm.. ja kui sa selle postituse lõpuni lugesid, siis vist meeldivad need ikka natuke sulle ka. 

See teeb südame soojaks! 

Lähen toksin nüüd Youtube'i "Lightroom for dummies".

Ole musi!










Comments