Tsirkus nimega hambapesu - mõned nipid ning head laste hambapastad


Kuidas sa oma lapsel hambaid pesed?

Me ei ole Mia jaoks suutnud hambapesust rutiini luua, ning igal õhtul ja hommikul on selle pesuga korralik tants ja tagaajamine. Olen kuulnud, et see on päris paljudes kodudes täpselt samasuguse tsirkuse saatel... Kord ei taheta suud lahti teha, siis ei sobi pasta ja siis jonnitakse ja jorisetakse ja põgenetakse. 

Väga hirmsaks löömaks meil õnneks läinud ei ole, sest olen selgeks saanud mõned nipid, mis päris hästi Mia puhul töötavad. Mitte nii, et üks nipp töötab alati, aga üks neist nippidest reeglina töötab. Vaja on lihtsalt katsetada jooksvalt uusi juurde leiutada.

1. Ma laulan. Meil on kaks hambapesu laulu, üks on "Brush-brush, brush your teeth" ja teine on "Bubbles everywhere". Mõnikord töötab, teinekord ei tööta ja mõnikord hakkab Mia mu laulmise peale hoopis veel rohkem vastu punnima ja karjuma, et ma ei laulaks. Noh, ma päris Beyoncé ei ole, aga hambapesuks peaks käima küll... Ühe korra panin talle ka YouTubest hambapesu laulu käima, aga samal hetkel tundsin, et see on väga libe tee ning jätsin selle esimeseks ja viimaseks korraks. 

2. Lasen Mial end peeglist vaadata. Teda ennast siis. Alguses oli tal väga huvitav, ma näitasin talle kuidas suu kõige paremini vahutama hakkab kui ilusad hambad tal on. Peegliga saime me nädalakese iga päev hambad rahumeelselt pestud. Siis aga muutus see igavaks ja nüüd mõnikord töötab, teinekord mitte.

3. Hambapesu kalender. Me joonistasime Miale ise kalendri, aga võimalik on see ka Suukool.ee lehelt alla laadida ja välja printida. Oleme kasutanud kalendrit nüüd umbes kuu aega ja see on kindlasti suurendanud Mia huvi hammaste pesemise vastu. Ta tahab väga oma kalendrisse ristikesi teha ja mõnikord on ta isegi ise välja pakkunud, et peaks hambad ära pesema. Soovitan väga ja me plaanime ka peapesud nüüd kalendrisse ära märkida, ehk aitab ka selle puhul.

5. Taimer. Mõnikord ei taha Mia magama minna ja tahab veel viiiiis minutit üleval olla. Ja kui nii juhtub, siis ütlen talle, et ok, 5 minutit veel, ja siis läheme. Ja selleks, et keegi kedagi tüssata ei saaks paneme taimeri käima. Kui taimer heliseb, siis ütlen lihtsalt, et lähme ja tavaliselt tuleb ta täiesti ilma vastu punnimiseta minuga kaasa ning laseb hambad rahulikult ära pesta.

6. Kunagi töötas hästi ka see, kui ma lasin Mial minu või mänguasja hambaid samal ajal harjata, aga viimasel ajal ei ole ta sellest eriti huvitatud. 

7. Rohkem kui üks hambapasta. Ma lasen tal ise valida pildi või maitse järgi sobiva pasta. Mõnikord valib ta seda pastat päris mitu pikka minutit, aga samas, las valib, kui see aitab kaasa sujuvale hambapesule. 



Jah, hambapasta. 

Hambapasta on ju üks kõige tihedamini kasutatav laste kehahooldusvahend ja kindlasti peab see olema keemia- ja fluoriidivaba ning võimalikult looduslik. Meil on hetkel kasutusel kolm hambapastat.

1. Azetabio orgaaniline sidrunimaitseline hambapasta - selle pasta muudab eriti huvitavaks tema pakend. Lapsel on lihtne kork pealt ära saada ja seda ise harjale panna. Seda ei tule "tuubist" kunagi liiga palju korraga välja. Pasta on väga hea sidruni maitse ja lõhnaga.

2. Nordics nätsumaitseline hambapasta - see pasta võlus Miat esmalt oma armsa kollikesega, ja kui ma talle veel ütlesin, et see on nätsu maitseline! Ainult siis, kui ta nägi, et see pasta roosa ei ole, oli ta natuke pettunud. Hahha, küsis mu käest veel, et miks see koll siis roosa on, kui pasta on ise roheline. Aga jah, see lõhn on mega magus ja tummine. See meenutab mulle midagi mu enda lapsepõlvest... äkki ongi mullinäts... või ka mingi hambapasta... ma ei tea, aga see pasta on igal juhul maitse poolest Mia lemmik. 

3. Pure Beginning marjane hambapasta -  see pasta on Mial terve elu olemas olnud. Hkmm.. mitte sama tuub... Saad ju aru küll. See on hästi mõnus, tagasihoidliku vaarika lõhnaga hambapasta, mis sobib kasutamiseks alates kõige esimesest hambast. Minu kindel lemmik laste hambapastade hulgas!

Ja veel... ka hambaharja valik on ju väga oluline. Me kasutasime Mia hammaste pesemiseks üsna pikalt elektrilist hambaharja, sest mulle tundus mõistlikum teha pigem elektrikaga viis sekundit, kui tavalisega viis sekundit. Ehk siis puhtuse seisukohalt on elektrikas ju palju kiirem ja tõhusam. Mingil hetkel hakkasin ma aga muretsema selle pärast, et alla kolmeaastastel lastel on hambaemail ikka nii õrn ning elektriline hari võib seda vigastada. Noh, ja siis läksime jälle tavalistele tagasi. 

Hetkel kasutabki Mia mediron.ee e-poest kingitusena saadud Nordics bambusharja. Talle meeldib muidugi kõige enam selle harja värv, aga mulle meeldib see, et see on ergonoomiline, otsast kitsenevate harjastega ja biolagunev. Üldiselt ei ole meie suuhoolusrutiin eriti planeedisõbralik, pastad on ikka plasttuubides ja harjad elektrilised, ainult Mia harjad on need, mis meile karmat teenivad. Ja minu suuvee tabletid ka. 

Oh, mis viga oleks lapsevanem olla, kui kõik need väiksed pead ja hambad oleksid isepuhastuvad ja lapsed läheksid vabatahtlikult õigel ajal magama. Noh, ja siis võiks nad ju alati enda järelt mänguasjad kokku korjata, pesu triikida ja prügi ka veel välja viia. Kui unistada, siis ikka täiega. 

Vähem tsirkust ning rohke rahumeelselt pestud päid ja hambaid!







Comments