Meie paremad valikud - köök

Kui me nüüd koju kolisime, siis otsustasime, et iga ostu, mis selle uue kodu heaks teeme, mõtleme hästi hoolega läbi. Me tahame väga vähendada plastiku ja ühekordsete asjade kasutamist. 

Õnneks elame me ajal, mil on võimalik teha paremaid valikuid üsna lihtsalt. Päris kõike ei saa koos banaanidega toidupoest osta, aga ka erinevate e-poodide tarneajad on üsna lühikesed ja valikud head. 

1. Hari ja kühvel - kõige lihtsam on haarata toidupoest endale plastikust hari ja kühvel. Mina tellisin meile nad aga hoopis Elamise Kergus e-poest. Hari on väga hea, kühvel võiks olla tsipa laiem (pilt all). 

2. Puhastusvahendid - esimesed lahustuvad puhastusvahendid saatis mulle proovimiseks Heveren.ee ja ma olen neist siiani täielikus vaimustuses. Pildil olev Biobaula köögivahend on tooniku pudelis ja peale on keeratud suvaline sprei-otsik. Olen selle puhastusvahendi ja tema veidra väljanägemisega väga rahul! Postitus teistest minu proovitud Biobaula puhastusvahenditest on siin.

3. Puidust lõikelauad - ainus plastikust lõikelaua eelis on minu arvates see, et selle saab nõudepesumasinasse visata. Meil ei ole kodus enam ühtegi plastikust lõikelauda ja oleme väga rahul, rohelise seebi ja tugeva harjaga on lihtne neid kõiki ka puhaste ja hästi lõhnavatena hoida.

4. Klaasist säilituskarbid - otsustasime, et sel korral ostame kõik karbid klaasist. Kotis on natuke raskem, aga selle eest on nad palju ilusamad ja pikaajalisemalt kasutatavad.

5. Nõudepesuvahend - Marseille seep peseb puhtaks nõud ning vajadusel ka kõik tööpinnad ja muu. Hahha, seda võib kasutada isegi hammaste pesuks. Esmalt oli selle lõhn mulle veidi harjumatu ja kange, aga igal juhul on see väga väärt seep. Ostsin enda oma Elamise Kergusest. Nõudepesumasinas kasutame me Mulieres tablette, mis on pakendatud plastikuvabalt ja pesevad väga hästi. Ostetud Selverist.

6. Pesuharjad/svammid - kõik svammid vahetasin kookosest või luffast käsnade vastu. Nõudepesuks kasutan pisikest harjakest. 

7. Jääkuubikualused - silikoonist, korduvkasutatavad. 

8. Silikoonist jäätisevormid ka - kaalusin metallist vormide ostu, aga sellega tuleks ka iga kord pulki osta ja ära visata jne. Lisaks on metallist jäätisevormid väga kallid.

9. Metallist kohvifiltrid -  me kasutame kohvi valmistamiseks vaheldumisi Chemexit ja aero pressi, mõlema jaoks ostsime juurde korduvkasutatavad filtrid. 

Kõrred on meil ammu pilliroost ja tööpinna lapid pestavad. Küll jah, 100% jätkusuutliku köögi poole on meil veel omajagu minna. Endiselt kasutame me küpsetuspaberit (mida ma küll maksimaalselt korduvkasutan) ja toidukilet (oleme väga säästlikud, aga kasutame). Ja köögipaberit kasutame ka. Me kasutame seda selliste asjade pühkimiseks, millega ei taha köögirätikuid ära määrida. Tead ju küll, kui ökane võib vahel elu olla...

Jah, minna on, aga olen hetkel juba ka saavutatuga väga rahul!



Comments