Minu kodu ja ohtlikud ained + juhend neist vabanemiseks!

Kui olime just oma koju Tallinnas sisse kolinud, sain ma kirja Balti Keskkonnafoorumi esindajalt ning mulle tutvustati juhendit, mille abil saab igaüks oma kodus ohtlikest ja mürgistest ainetest vabaneda. 

See teema kõnetab mind väga. Ma olen VÄGA huvitatud sellest, et mu kodu oleks puhas ja mõnus, aga ka ohutu ja ilma igasuguste ebavajalike kemikaalide ning mürgiste aineteta. 

Nagu me teame, leidub viimaseid kõikjal.

Juhend, kui sa soovid ka oma kodu ebavajalikest ja ohtlikest ainetest vabastada, on leitav siin. See on hästi lihtsalt ülesehitatud ja sisaldab tabeleid, mida saad oma kodu kontrollides täita.

Aga kuidas mul läks? 

Ma päris samm-sammult oma tuuri sulle välja ei kirjuta, aga panen siia märkmed ja uued teadmised, mis on mulle abiks ja aitavad ka tulevikus mürgiste ainete kojuvedamist vältida.

GARDEROOB - garderoobi osas on vaja vabaneda riietest, mida me regulaarselt ei kanna. Garderoobiga on mul hetkel üsna hästi ja sorteerimise asemel on käimas hoopis üks teine huvitav test, mille tulemusel saan ma teada, kui suurt protsenti oma riietest ma kolme kuu jooksul kannan. Aga sellest juba mõne kuu möödudes. 

Lisaks oli vaja garderoobi kontrollides välja selgitada oma rõivaste koostis ja leida ka, kas seal on ökomärgistega asju. Minu kapis on 2 ökomärgisega asja, ja need on Iseloov Design putukapusa ja Zack Marquesi pusamantel. Oma rõivaste koostisega olen üldjoontes rahul, suurem osa mu asjadest on valmistatud naturaalsetest kangastest. Mille kohalt peaksin ma endaga aga tööd tegema on, et ma valiksin lisaks naturaalsusele riided, mis ei ole valmistatud segamaterjalidest. Kiitus mulle ka selle eest, et umbes 50% mu garderoobist on pärit taaskasutusest.

Riietega seotud peamised ohtlikud ained, mida tavaliselt kasutatakse ja mida oleks vaja vältida, ning valida looduslikke, on pesupehmendaja (mina ei kasuta), pesuvahend (mul on Eco Egg muna ja Biovegan Family pulber), kapis putuka- või koitõrje (mul seda ei ole). Lisaks ained, millega on meie riided immutatud, vältida tuleks riideid, millel on silt „mitte triikida“, „kortsumiskindel“ või „pesta enne kandmist“. Need sisaldavad sageli kahjulikke kemikaale. Juhendist leiad ka nimekirja materjalidest, mis on plastikust valmistatud (näiteks polüester).

ELUTUBA 

Elutoa peamised ohuallikad on elektroonikaseadmed, ja meil on neid palju. Me kasutame neid palju. Elutoas on meil - televiisor, ruuter, digiboks, kõlarid (2x), google home seadmed (4x), suitsuandur ja robottolmuimeja. Lisaks elektriküünlad.

Oluline on, et seadmete kaablid ei oleks küttekehade läheduses, sealt võib kaablite soojenemisel ohtlikke aineid õhku aurustuda.  

Lisaks on väga oluline hoida oma elutuba (ja ka teised toad) tolmuvabad, sest elektroonikaseadmetest eralduvad ained ladestuvad tolmu sisse. Seda tolmu ei tohiks kanalisatsiooni lasta, see on vaja prügikasti visata.

Meie mööblil ei ole ökomärgiseid ja hetkel puudub ka info nende immutusvahendite kohta. "Leegiaeglusti" on minu jaoks täiesti uus sõna ja mul polnud aimugi, et sellise asjaga meie pehmet mööblit ja kardinaid mõnikord immutatakse. Sain seda juhendit lugedes päris palju targemaks, ja tean, mida silmas pidada ning müüja-tootja käest küsida, kui veel peaksime millalgi mööblit juurde ostma.


KÖÖK

Köögis kontrolli alustades on mul tunne väga hea. Olen proovinud teha meie köögi plasti, kemikaalide ja ühekordsete asjade vaba. AGA, kindlasti peaksime me hakkama kikerherneid ostma konservi asemel kuivatatult. Noh, ja aeg-ajalt ostame ikka poolfabrikaate ka, aga mida aeg edasi, seda vähem. Meil on kasutuses ka mõned plastikust pannilabidad. Silverile ei meeldi kahjuks puidust labidad... Aga õnneks on need labidad suht ainukesed plastikust asjad meie köögis.

Minu jaoks täiesti uus (ma ei ole kunagi jälginud klaaspurkide tihendeid): "Eelistage sinise tihendiga keeratavaid kaasi, kuna need on PVC-vabad. Ökomärgisega toit on sageli pakendatud PVC-vaba kaanega klaaspurki, mida saab loomulikult korduvalt kasutada." 

Jep, köögiga on meil üsna hästi. Ka ostetava toiduga on enam-vähem, ma alati valin võimalusel Eestimaise toodangu, ja pakendita, või papp või klaaspakendis. Klaasi viin Selveri juurde kogumiskasti, paberipunkt on meil oma prügimajas ka olemas. Ok, prügi ja jäätmeid tekib ikka rohkem kui tahaksin, aga proovin iga päev ja iga ostuga jälle paremini.




VANNITUBA 

Ka vannitoaga on mul suhe hea. Tean täpselt mis mul kasutusel on ja kui kauaks seda jagub. Kasutan tänu blogile ja oma huvile julmusevaba kosmeetika vastu küll vist keskmisest rohkem erinevaid vahendeid, aga arvan, et olen suutnud siiski leida üsna mõistliku süsteemi. Lisaks eelistan ma võimalikult looduslike ja kodumaiseid tooteid. 

"Ärge usaldage tootjate keskkonnaväiteid, nagu "ökoloogiline“, “looduslik“ või „orgaaniline“. Internet muudab tootjaettevõtete poliitika ja nn roheväidete kontrollimise lihtsaks, mis võib aidata valida usaldusväärseid, sõltumatute kolmandate osapoolte poolt sertifitseeritud tooteid."

Ja näiteks sain ma teada, et oluline on ka koostisainete järjestus toote etiketil, sest need on loetletud väheneva kontsentratsiooniga. Juhendis on hästi välja toodud ka enim kasutatavad mürgised ained meie kosmeetikas ja nende ohud tervisele. Loe kindlasti ja käi oma vannituba läbi! Mina sain õnneks teada, et olen osanud asju hästi valida ja minu poolt kasutatavad tooted on ohutud. 

MIA TUBA

Ka Mia toas on meil olukord üsna hea. Tal on mänguasju, aga mitte liiga palju. Peamiselt mõned karvased loomad, millega ta tõesti väga palju mängib ja Ikea köök koos pannikomplekti ja köögi- ning puuviljadega. Lisaks on tal Legod, raamatud ja joonistusvahendid. Vildikate peal on suur silt NON-TOXIC, uskuda või mitte? Mingit mudru ja Kinderi jura koguneb ikka ka kahjuks natuke koju, aga need sorteerin ma pidevalt ja jooksvalt välja. 

Mia toast leidsin ma ohtlike asjadena mõned laulvad mänguasjad, kaks mobiiltelefoni, ühed autovõtmed ja üks (eriti tüütu) nukk. Viimaste kodust eemaldamine on mul juba kavas. Ja Päkapikkude tulekuga saab see ka kindlasti tehtud, me teeme sel aastal nii, et Mia peab iga päev detsembris mõnest oma asjast loobuma. Hmm.. ja mina ka. Arvan, et pean ka endale selle eesmärgi seadma. Korralikud asjad annetame, mis enam ei tööta/on ohtlikud viskame ära.


PANIPAIK JA KORISTAMINE

"Vähendage puhastusvahendite hulka. Kodu puhtana hoidmiseks piisab käputäiest puhastusvahenditest. Ühe universaalse puhastusvahendiga saab puhastada peaaegu kogu maja." Ma olen selle väitega nii nõus, ja kavatsen ka teha nii, et jätan alles vaid üldpuhastusvahendi, klaasipesuvahendi ja wc-geeli. Hetkel on mul eraldi ka köögipuhastusvahend, küll öko ja keskonnasõbralik, aga arvan siiski, et mulle piisab ka ainult üldpuhastusvahendist. Nõudepesuks kasutan rohelist seepi ja nõudepesumasinat. 

WC-s ja vannitoas kasutan ma Hemtexist ostetud kodulõhnastajaid, karpe mul alles ei ole ja meie perele nad kuidagi mingeid allergiaid ei tekitanud, aga kui millalgi uusi ostma hakkan, siis valin ka need paremini. 

Ohupiktogramme ei ole mitte ühelgi minu kasutatavatest puhastusvahenditest ja ökomärgised on enamusel! 

Parandus (lisatud 28.11) - Ohupiktogramm "KAHJULIK, ÄRRITAV Võib kahjustada tervist või osoonikihti" ja järel kiri, et vältida silmasattumist on mu pesupulbril ja uuel Ocean Saver lahustuval üldpuhastusvahendil on kiri, et võib tekitada nahaärritust.


Väike kokkuvõte:
  • Ostke ja kasutage üldiselt vähem tooteid. 
  • Valige ökomärgisega ja (peamiselt) looduslike koostisosadega tooted. 
  • Õhutage ja puhastage oma kodu sageli tolmuimejaga.
  • Vältige plasttooteid.
  • Sorteerige välja kehahooldus- ja puhastusvahendid, mille säilivusaeg on möödunud. 
  • Vältige kodus desinfitseerimisvahendite kasutamist.
  • Vältige PVCd ja vahtplasti. 
  • Vähendage plastist, alumiiniumist ja mittenakkuva kattega köögitarvete kasutamist. 
  • Ärge kasutage kuuma, rasvase või happelise toidu jaoks mitte mingisugust plasti. 
  • Valige mahetoit.
  • Vabanege elektroonikaseadmetest, mida te ei kasuta.
  • Hoidke kemikaale ohutult.
  • Kasutage leegiaeglustiteta mööblit ja kodutekstiili. 
  • Kaunistage oma kodu taimedega.
Ma tõesti väga soovitan ka sul see juhend vähemalt läbi sirvida, leiad sealt muuhulgas ka plastiku identifitseerimise juhised, erapooletud ökomärgised, ohupiktogrammid ja piktogrammid köögitarvete õigeks hooldamiseks. Ning ka mõned DIY retseptid, kuidas lihtsalt puhastusvahendeid teha ning seeläbi mürke oma kodus vähendada!

Kõige lõpus on veel huvitavaid linke ja ka väike tunnikontroll. 

Kokkuvõtteks võin öelda, et meie kodu on enam-vähem. Läbivalt jäi mulle sellest juhendist kõlama mõte, et mida vähem me ostame, kasutame ja omame, seda parem. Jah, ja see on ka juba väga pikalt minu eesmärk olnud ja olen teinud juba suuri muutusi paremuse poole.

Mõtleme, mida tarbime ja oleme ikka musid!


Comments

  1. Kust sa oled soetanud need purgid, milles kuivaineid hoiustad? Nii ilusad näevad välja.

    ReplyDelete

Post a Comment