Prügi sorteerimine meie kodus

Ma olen hetkel oma jätkusuutliku elu püüdluses selle faasi juures, kus tunnen rämedalt süümekaid. Ma tunnen süümekaid, sest Mia kasutab endiselt plastpakendis šampooni ja vannivahtu (tal on üsna pikad varud). Ma tunnen süümekaid, kui tahan proovida vegan tseburekke, mis on plastpakendis ja kui Silver ei taha ühtegi plastivaba deodoranti enam unes ka näha. 

Ma vihkan neid piimapakke ja jogurtitopse... 

Ma tunnen, et kõik pakid ja plastanumad ajavad mu hulluks. Süüdistan tootjaid, et nad kasutavad sellist pakendit, süüdistan poode, et nad sellist kaupa sisse võtavad ja iseennast, et ma sellist pakendatud kaupa osta julgen. 

Aga ikka ostan ja viin koju ja hakkan mõtlema nagu alles siis, kui pakend on vaja ära visata. Ja päriselt! Hulluks ei saa ka ju minna, eks?!

Ma tean, et mu süümekad on märk sellest, et ma pean tagasi tõmbama. Vabamalt võtma ja veits tsillim olema. Ma tean, et ma teen kõike nii hästi, kui hetkel saan. Me sorteerime oma jäätmeid, valime võimalusel pakendivaba kauba, käime oma kottide ja anumatega poes, valime kohaliku ja võimalusel mahe toodangu. Ka seda kõike teeme me täpselt nii hästi, kui täna meie perel võimalik on. 

Mis neist pakenditest ja paberist, mis me koju toome ja ära viskame, edasi saab, ei olene kahjuks enam nii palju minust-sinust-meist, aga hoolimata erinevatsest kahtlustest ja võimalikest pettustest seoses prügiteemaga, tahan mina seda endiselt sorteerida. See on kasulik meie kodule ja meie tarbimisharjumusele laiemalt. See paneb ära viskamise hetkel selle konkreetse tekkinud jäätme peale pikemalt mõtlema. Asja ära viskamine ei ole tänu prügi sorteerimisele enam refleks, see on otsus.

Ja tõesti, see, kas üldse prügi sorteerida ei ole vist enam küll kellelegi küsimus. Suurem küsimus on see, kuidas õigesti prügi sorteerida. 

Kui mina ei tea, kuhu mida ja kas panna, siis vaatan tavaliselt siit

Meie sorteerime:

Biolagunevad jäätmed - ostsin novembris meile Biogbagist biolagunevate jäätmete ämbri (maksis alla €10) ja oleme sellest siiani vaimustuses. Sinna sisse ostame biolagunevaid prügikotte Prismast. Välja viime biolagunevaid jäätmeid iga päev ja see kast ei lähe selle ajaga haisema. Ta mahutab kenasti meie kolmeliikmelise pere päeva kuni pooleteise jäätmed. Asukoht meie kodus: köögi tööpinna peal, kraanikausi kõrval.

Papp ja paber - meie prügikonteineri peal on kiri: Paber ja papp. Ehk me paneme sinna kogu kuiva ja puhta paberi (sh. printeripaber, lapse joonistused jne). Ka papist kosmeetikapakendite ümbrised, kastid, kui neid ei anna enam korduskasutada. Asukoht meie kodus: kraanikausi all, olmeprügi kõrval. 

Kosmeetika pakendid - metallist, klaasist ja plastikust, kogun need kõik eraldi kotti kokku ja kui kott täis on, siis viin Rocca keskuse juurde konteinerisse. Meie kodu juures kahjuks ei ole eraldi pakendikasti ja sellepärast me ka kõiki tekkinud pakendeid (piimapakid, jogurtitopsid) ei sorteeri. Asukoht meie kodus: kontori ruumis, minu laua kõrval stange küljes.

Tilk! kosmeetika pakendid - Tilk! on minu blogi ja Instagrami pikaajaline koostööpartner ja suurem osa kosmeetikast, mis ma kasutan on sealt pärit. Kõrvale tekib ka teisi tootjaid, aga olen juba üsna pikalt mõelnud, et peaksin ka koostööde lõikes minema täielikult keskkonnasäästlikule kosmeetikale üle... Tilk! pakendid kogun kokku ja kui kotike on täis saanud, siis saadan neile tagasi. Need pakendid puhastatakse ja saadetakse pärast kontrolli uuele ringile. Asukoht meie kodus: kontori ruumis, minu laua kõrval stange küljes.

Klaas - õlipudel, oliivipurgid, kurgipurgid, millele ma kodus kasutust ei leia. Osad purgid kasutan ma ära ja varsti tahan hakata neid rohkem kõrvale panema, sest sel aastal kavatsen suurema osa meie tarvitavatest hoidistest ise teha. Kodu juures meil eraldi klaasikonteinerit ei ole, viin need Selveri juurde. Asukoht meie kodus: esiku garderoobis.

Olmeprügi - olmeprügi põhiartikkel on meil külmutatud marjade kilekotid, piimapakid, jogurtitopsid, makaronipakid, tolmuimeja tolm, kaasa ostetud toidu pakendid. Ja ma tean, et tegelikult on meie segaolme pigem pakend, aga konteineri puudumise tõttu läheb ta meil segaolme konteinerisse. Ja väljast kaasa ostame toitu õnneks juba üsna harva. Ja ok, igast värki koguneb sinna ikka, aga meie prügikott on pärast biolaguneva sorteerimist mega kerge ja ei haise ning välja on vaja viia ainult paar korda nädalas. Asukoht meie kodus: kraanikausi all, papi ja paberi kõrval

Lisaks kogun eraldi kokku patareid, mis viin Selverisse kogumispunkti ja žiletiterad kogun kokku ning viin nad kunagi jäätmejaama. Näiteks siis, kui meie vana ja mittetöötavat tolmuimejat sinna viima lähen... Ka munarestid ja -koored kogun eraldi, et need oma õnnelikele munakanadele tagastada. 

Asjad, milles ei olnud ma esmalt kindel, kuhu viskama/viima peaksin:

  • Koera kaka - segaolme
  • Enamus kassiliivasid - segaolme
  • Munakarp (kui ei saa tagastada)  - biolagunev
  • Näts - segaolme 
  • Käte- ja köögipaber ning paberist salvrätikud - biolagunevad jäätmed 
  • Korgimaterjalist klaasialused - biolagunevad jäätmed
  • T-särgist tolmulapid, määrdunud ja katkised riided - segaolme
  • Tavalised hõõgniidiga lambipirnid - segaolme
  • Tuhk - segaolme
  • Ravimid, mida sa enam ei vaja, või mis on vanaks läinud - vii tagasi apteeki 
  • Aegunud toidulisandid, vitamiinid (ilma pakendita) - biolagunevad jäätmed
Näed, juba seda postitust kirjutades inspireerisin ennast niipalju, et tahan hakata ka piimapakke eraldi koguma, lisaks rääkisin just õega, et saan tema juures hakata ise pastat tegema ja nii makaronipakid ka ära kaotada. Suletud Ring blogi autor Liisa oli just Instasse pannud potisaia, mida kindlasti teha proovin (jälle üks kott vähem!)! Ja kaugel see suvi ja sügiski on, varsti juba saan korilaseks ka hakata! 

Vot, hulluks ei tasu minna, tuleb võtta hoopis üks samm (ja prügiartikkel) korraga.

Ja üks peamine boonus, mis kaasneb prügi sorteerimisega on, et lõpuks su kodus ei olegi enam prügi. Sul on biolagunevad jäätmed, pakendid ja papp - miski neist ei haise, ligune ega tilgu. Ja tänu viimasele on minu arvates ka lihtsalt vabandus, kui inimesed ütlevad, et nende kodus ei ole prügi sorteerimiseks ruumi. 

See ON lihtsalt vabandus, kui tahtmine on olemas, siis leiad kindlasti nutika ning enda pere jaoks toimiva lahenduse. 

Biolagunevad jäätmed, kott on päris täis, aga ei haise ega lase läbi

Vasakul papp ja paber, paremal olmeprügi.


Kartulite kõrvale sahtlisse kogun tühja vitamiinipurki žiletiterad, lisaks on seal ka karbikesed teeküünlaümbritele ja patareidele (viisin just ära), ning munarestid ja koored.



Comments

  1. Me viime tihedamini välja pakendi prügikotti, kui olmet. Täitsa hull ikka palju seda on. Ma katsun ka tasapisi õigeid samme teha aga krt osad asjad ei lõpe iial osa, kuigi uus ja rohelisem variant ootamas 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma nii tahaks, et meile ka pakendikonteiner eraldi tekiks. Siis saaks veel sammukese edasi. Ja ma ka seda märganud, et kui ootan millegi otsa saamist, siis see kestab ja kestab ja kestab :D

      Delete
  2. Prügi aitab sorteerida SortAider.com, kirjutades päringu saame tutvustada ka hetkel veel kodulehelt puudu olevaid vingeid kodulahendusi.

    ReplyDelete
  3. Apteekidel on kohustus aegunud või kasutuskõlbmatud ravimid tagasi võtta. Sinna hulka ei kuulu aga toidulisandid ja vitamiinid, need lähevad segaolmejäätmete hulka (ja kindlasti mitte biolagunevatesse jäätmetesse!).


    https://www.err.ee/875271/prugisorteerimine-puust-ja-punaseks-ehk-millal-on-riidepuu-pakend-ja-millal-olmejaade

    ReplyDelete

Post a Comment