Minu paremad valikud osa 2 ehk juba natuke suuremate beebisammudega parema maailma poole


Esimese postituse sellest, millised on minu sammud parema planeedi ja maailma poole, tegin ma 2019 aasta veebruaris. Seda postitust saab lugeda siit. Tänaseks on saanud need natuke paremad valikud minu elu osaks, ma julgen isegi öelda, et elustiiliks. 

Näiteks selle eest, et ma oma ostu- ja puuviljakottidega poes käin, oma kohvitopsi alati kaasas kannan või vee kodust pudeliga ühes võtan, ei oota ma enam ammu aplausi. 

Endiselt on minu jaoks suurim hingevalu koht hambahari. Olen elektrika aeg-ajalt puidust või bio-plastikust harja vastu välja vahetanud, aga üle ühe korra pöördun jälle elektrilise harja juurde tagasi. See lihtsalt peseb nii palju paremini, jätab suu värskema ja teeb hambad valgemaks. 

Aga kui see lõputu hambaharjasaaga välja jätta, siis olen ma enda arvates juba väga tubli sammukese maailma päästmiseks ära teinud. Ei, ma ei ole seda ära teinud. Ma teen seda pidevalt.

Minu parimad plastivabad valikud:

1. Lush tahke šampoon - vahutab hästi, peseb hästi. Juuksed saavad minu arvates isegi puhtamaks, kui vedela šampooniga pestes. Hetkel on on mul kolmas Honey I Washed MY Hair šampoon käsil ja arvan, et neid tuleb mu ellu veel. 

Kahjuks ei ole see šampoon vegan, koostises on mesilasvaha ja mesi, aga ma ei ole ühtegi vegan tahket šampooni veel leidnud, mis mulle sama hästi sobiks. Lushi tooted on kõik julmusevabad.

2. No Tox Life tahke nõudepesuseep - ma kaalusin ja mõtlesin väga pikalt, kas minna tahkele nõudepesuvahendile üle. Selle 200g seebi hind on €12 ja ma kahtlesin sügavalt, kas ma sellega ära suudan harjuda. Lõpuks otsustasin siiski ostu ära teha. Hahha, ma olen ju super ka nende asjade kasutamises, mis mulle eriti ei meeldi.

Õnneks see meeldib mulle. Väga isegi. Lisaks sellele, et see hästi nõusid peseb, jätkub seda ka väga kauaks. Kirjade järgi isegi kuni kuueks kuueks. Mul nii kauaks mitte, sest pesen nõusid kraanikausi puhastamiseks mõeldud harjaga ja see kulutab seepi rohkem kui nõudepesusvamm. 

Mina olen ostnud seda vahendit ühest pisikesest Budapesti zero waste poest, aga nime juurde täägisin ära Eesti Elamise Kergus e-poe, sest vaevalt sa huvi tekkimisel seda Budapestist tellima hakkad.

3. Riidest "vatitupsud" - oma esimesed riidest "vatitupsud" ostsin ma aasta tagasi. Ma harjusin nendega väga kiiresti ära. Puhastan nendega igapäevaselt nägu ja võtan meiki maha. Kasutatud tupsukese viskan pesukorvi ja sealt läheb see koos rätikute ja voodipesuga pessu. 

Muidugi ka need tupsud väsivad, määrduvad ning neid on vaja ära visata ja juurde hankida, aga aastaga olen ma kokku hoidnud rohkem kui 730 ühekordset vatitupsu. Riidest tupse olen ära visanud kaks. Teen nii, et kui mõni tups juba päris väsinud välja näeb, siis võtan selle esmalt kulmude püsivärvi puhastamiseks ja alles siis viskan päriselt ära.

Mina olen enda "vatitupsud" Budapestist ostnud või kingituseks saanud, aga linkisin sulle ära Veganshopi, kus on minu omadele sarnased padjakesed olemas. 

4. Hoia kehašokolaad - selle šokolaadi näol on tegemist põhimõtteliselt tahke kehakoorijaga. Väga-väga mõnus piparmündine tunne ja pehme ning sädelev nahk on garanteeritud. Šokolaad on pakendatud plastikuvabalt.

5. Korduvkasutatav raseerija - Sellega harjumine oli minu jaok kõige enam aeganõudev. Hahha, ma lausa kartsin seda alguses. Ikkagi päris žiletiterad käivad ju sinna sisse ja puha. Kui ma aga oma hirmust üle sain ja tasakesi sellega raseerima hakkasin, siis sain aru, et mu hirm ja ebakindlus olid asjatud. Jah, ma lõikasin endale paar korda väheke sisse... lõikasin sisse kõlab nii karmilt, aga tead küll, mida ma mõtlen. Mõnes kohas oli sääre peal verine täpike, ei muud hullu. 

Minu raseerija on ostetud Budapestist, aga linkisin ära soodsaima, mis ma suutsin Eesti veebilehtedelt kiiresti guugeldades leida. 

6. Georganics suuveetabletid - Mina kasutan juba teist purgikest tüümiani omi, sest meie nullkulupoes on see ainus valik. Aga ma ei kurda, sest see meeldib mulle väga. Kui otsid päris Listerine efekti, siis need tabletid ei ole sulle. Need on mulle ja neile, kes tahavad õrna, mõnusalt mündist ja värsket tunnet. 

7. Dr. Bronner's tükiseebid - kui mu blogi tihe lugeja oled, siis tead, et olen suur Bronner'si seepide fänn. Majapidamisseebina kasutan ma Dr. Bronner's vedelseepe, aga minu parim avastus on ikkagi teepuuõli tükiseep. See on super näo, kui ka keha pesemiseks ning aitab ennetada ja ravida vistrikke ning punnilist nahka. Minu käsivartel tegi see väga head tööd!

8. Biovegan Family pesupulbrid - olen Biovegan Family pesupulbreid (apelsini ja lõhnatut) juba mõnda aega kasutanud ja sõnadest jääb puudu, kui neid kiita tahan. 

Need pulbrid pesevad väga hästi, nad on vegan, julmusevabad, biolagunevad ja plastikuvabalt pakendatud. Lisaks on lõhnad väga mahedad ja pesu ei jää lõhnama. Hmm.. ja neist jätkub tõeliselt kauaks, ühest pakist saab üle 60 pesukorra. 

Just eile märkasin, et neil on e-poes soodukas ja tellisin endale proovimiseks ka sidrunheina ja teepuuõli pulbrid. 

9. Eeterlikud õlid -  mina kasutan Booming Bob õlisid, ma kasutan neid lõhnatu pesupulbri lõhnastamiseks, õhuvärskendajate tegemiseks, enda lõhnastamiseks, aroomilambis ja kandeõliga keha niisutamiseks. Võimalusi on lõputult, osadest kirjutasin ma natukene ka siin.

Kümnendaks oleks tore lisada taaskasutatav vatitikk, aga sellega juhtus mul selline pull, et ma koguaeg vaatasin neid LastSwab vatitikke ja kaalusin ja mõtlesin. Ja siis otsustasin ma ikkagi kolmveerandi võrra odavama tikukese kasuks (tellisin Amazon.de lehelt). Ühe selle tiku otsa suutsin ma juba esimesel kasutamisel veega kanalisatsiooni lasta, teist poolt ma nüüd ikka kasutan vaikselt. Eriti mugav ta mulle ei tundu, muidugi ei tea ma, kas see kallim oleks parem... Noh, tellima ma seda hetkel kindlasti ei hakka, kasutan oma odavat koopiat seni, kuni ka teine "vatitups" selle tiku otsast kanalisatsiooni vupsata otsustab ja siis mõtlen edasi. Küll aga saan ma kindlalt öelda, et tagasi ühekordsete tikkude kasutamisele ma enam ei lähe. 

Lõpetuseks.

Anna endast alati nii palju, kui parasjagu anda saab. Osta alati mõistuse ja hingega. Vali võimalusel see, mis on hoole ja armastusega loodud. Vali see, mis on loodud kestma, sind pikalt ja hästi teenima. 

Ma tahan korrata teada-tuntud tõde, et kõik algab väikestest asjadest ja muutustest. Sellest, et me tahame ise muutuda ja seeläbi muudame asju enda ümber ning mõtteid enda sees. Nii muudame me ka teisi inimesi ja tervet maailma. 

Kõik algab ühest mõttest ja teost. 


Ja ma pean arusaadavuse mõttes ka selle siia lisama, et ma ei ela nullkuluelu. Mõned minu kasutatavad tooted ei ole vegan. Mia ja Silveri kehahooldus ning minu dekoratiivkosmeetika/kreemid on endiselt pakendites. Aga ka pakendit ostes saab teha parema valiku. Me saame valida klaasi, metalli või ümbertöödeldud plastiku. Me elame ajal, mil meil on alati valik olemas ja iga euro on hääl. Hääl millegi poolt, aga samas ka millegi vastu.

Hääleta ka võimalusel natuke parema ning puhtama planeedi poolt! 

Comments

  1. Miks sa elektrilise hambaharja peale südant vaevad ? Ma mõtlen ise pigem nii, et see on investeering ju aastateks ja ei ole selline asi mida sa iga 2-3 kuu tagant uue ostad vaid saad ikka mõnda aega sellega läbi ja pärast õigesti jäätmejaama viies vms ei jää ta ka ju loodussesse vaid läheb ringlusesse tagasi? Ma tunnen ka, et kui ma hakkasin elektrikaga pesema on hambad puhtamad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Need pead ju ikka on plastist ja neid ju ostad ja vahetad.... aga jah, ega ei ole mõtet ka üle mõelda, teen teisi asju hästi ja paremini, las see elektrikas olla. :)

      Delete

Post a Comment