Elu kahe Click and Grow aiaga ehk kas rohelust on ikka piisavalt?

Päris ausalt? Ei. Minu jaoks ei ole meie kodus ikka veel piisavalt rohelust ja ma kodustaksin hea meelega veel vähemalt kaks Click and Grow aeda. Ja mitte sellepärast, et need kaks, mis meil juba olemas on, ei suudaks piisavalt rohelisi saadusi pakkuda. 

Ei-ei. 

Me võileivad on kuhjatud tilli, koriandri ja basiilikuga. Palju rohelist lisame ka salatitesse, supidesse ja pastasse. Nullist ise tehtud pitsa enda kasvatatud basiiliku ja oreganoga on parim asi üldse! 

Pesto tegemiseni ma veel jõudnud ei ole, sest meie pere taimede tarbimine on võrdeliselt nende tootlikkusega tõusnud ehk kõik mis kasvab tarvitame me kohe ka jooksvalt ära. Ehk siis jah, ühele-kahele ürdiaiale on meie kodus, kõhus ja südames veel koht olemas küll. Aga seda tulevikus, hetkel katsun kahe aia ja kevadega rõdul hakkama saada ja ka pestoks vajaliku basiiliku ikkagi ise kasvatada.


Me oleme olnud Click and Grow omanikud juba pool aastat ja mu vaimustus ei ole raugenud. Hahha, nüüd aitavad need armsad aiad mul ka aega arvestada, nad on meil seadistatud kustuma kell kaksteist öösel ja uuesti põlema lähevad kell kaheksa hommikul ehk kui ma jõuan magama enne, kui aiad kustunud on, olen ma rahul. Ja kui ma ärkan siis, kui aiad juba põlevad pean ma olema rahul, sest seljataga on vähemalt kaheksatunnine ööuni. Jah, ma pean olema rahul, aga olgem ausad, ma ei ütle tihti ka kaheteisttunnisest ööunest ära. 

Aga veel Click and Growst. 

Ausalt, meie saame oma basiilikukoriandri ja tilli vajaduse täielikult rahuldatud. Kahe üheksase aiaga kokku on meil võimalik kasvatada kaheksateist taime, neist on alati VÄHEMALT kolm koriandrit, kolm basiilikut ja kaks tilli. Silver ei armasta tilli, aga meie Miaga näksime seda mõnikord ka taimekestele vett kallates või aedadest mööda minnes. Ülejäänud kohad kuuluvad eksperimentidele või uutele ja huvitavatele taimedele.

Salatit meil praegu kasvamas ei ole, sest viimase tellimusega läksime veidi lappama. Muidu proovin ma vähemalt kolm salatit ka alati kasvamas hoida, aga viimati valisime erinevaid taimekapsleid mõeldes, et äge oleks ju katsetada kuidas see või teine kasvab ja vaene salatik jäigi kuidagi tellimata ning arvestades olukorda maailmas on millegi teistest riikidest tellimine hetkel vaid oma närvirakkude raiskamine. Ehk me proovime nüüd Click and Grow valguses Praktikerist ostetud salati seemneid kasvatada. Paprika ettekasvatamine toimis imeliselt, usun, et salatiga läheb samuti. 

Ok, selle salatiga läks nagu läks, aga oma viimase taimekapslite tellimusega saime me endale uue lemmiku oregano näol. Ja ka katsetamiseks tellitud hernekesed on juba üsna arvestatavasse kõrgusesse kasvanud. Tulevikus tahaksin ma veel ka toataimi kasvatada, see tundub nii äge. Kasvatan väikse petunia Click and Growga valmis ja siis hops potti ja teise tuppa rõõmu tooma või mõnele armsale kingituseks.

Tomatitega meil eriti vedanud ei ole, aga mu ema lohutas mind, kui me mu tomati taimekesi veebruaris lahkasime, et see ei ole sellest, et mu green thumb kuidagi katki oleks. Tema arvates oli meil tomati kasvatamiseks toas lihtsalt liiga niiske ja tekkis juuremädanik ning see ei lasknud taimel suureks kasvada. Proovin nüüd uuesti, juba on soe ja tänu pidevale uste-akende lahti hoidmisele on meie liigne õhuniiskus ka tagasi tõmmanud. 

Esiplaanil juba üle kuu vana oregano. 

Hetkel on meie aedades taimevahetusperiood, oleme osad taimed juba rõdule viinud/ära söönud ja uued ei ole veel väga suureks kasvada jõudnud.

Tähelepanekuid elust ja Click and Growst:
  • Igast taime podist saab rohkem kui ühe saagi. Kui pealt suuremaid ürte lõigata kasvavad alt pisikesed üsna kiiresti suuremateks. Eriti kiirelt kasvab basiilik.
  • Click and Growga saab taimi ka rõdukastidesse või aeda ettekasvatada. Lampide all kasvab seemnest kiiresti armas taimebeebi ning valmis istik aeda või rõdule viimiseks.
  • Click and Grow valguses kasvavad ka teised toataimed jõudsamalt. Meie avokaado ja wisteria ei ole aedadele isegi väga lähedal, aga samas ruumis olles on ka nemad jõudsalt kasvu juurde visanud. 
  • Kui sa juba ei ole suur toataimede ja ürtide armastaja ning saad endale selle aia, siis Click and Growga sinu uus hobi kindlasti ei piirdu. Usu, sa hakkad seal eksperimenteerima ja kogu seda omakasvatatud saagi söömist nautima. Õige pea avastad sa, et kõik aknalauad, rõdu ja kapipealsed on taimi täis.
  • Kui sa endale hetkel lemmiklooma lubada ei saa, siis soovitan täiega Click and Growd. Soovi korral saad taimekestele pai teha ning nad on tänulikud, kui nendega aeg-ajalt juttu ajad ja mõnikord Beyoncé parimaid palasid mängid, aga tegelikult saavad nad imeliselt ka ilma selle kõigeta hakkama. Sul on vaja vaid nädala tagant vee paaki täita ja juba suuri taimi eest ära süüa. Maksimaalne kasum minimaalse pingutusega.
  • Click and Grow on üliarmas kingitus. Ma kujutan elavalt ette inimese rõõmu, kes selle ägeda ja praktilise kingituse pakist välja võtab. Ma olen kindel, et see teeb rõõmu ka inimesele, kes ei ole enne oma elus ühtegi taime elus suutnud hoida. Ja isegi sellisele, kes ei ole kunagi isegi proovinud ühtegi taime kasvatada. Olen selles kindel. 
  • Facebookis on väga lahe grupp nimega Click and Growers, seal annavad aiaomanikud üle maailma teistele nõu, võrreldakse saaki ja jagatakse nippe. Mõnikord korraldatakse ka võistlusi, mille auhindadeks on erinevad Click and Grow tooted. Olen sealt grupist saanud väga palju inspiratsiooni ja nõu. Näiteks oli talvel meie aiale hallitus väga kerge tekkima, ning just sealt sain nipi hallituse tõrjeks kaneeliga.
  • Kui ürdid ja salatid kodus kasvavad, siis sööd neid kindlasti ka rohkem ja muudad oma toitumist seeläbi tervislikumaks.
  • Minu eelmist postitust samal teemal saad lugeda siit.

Ühesõnaga. Jah, vastuseks pealkirjas püstitatud küsimusele ütlen ma, et rohelust on, aga seda ei ole vist kunagi piisavalt. Üks asi on see, kas toidulaua vajadus on täidetud, aga hoopis teine lugu on sellega, et kas seda ka hingele ja silmale piisavalt on. Ja kas ikka eksperimenteerida saab ja kas ikka piisavalt rõdule ettekasvatada jõuab. 

Kevad on käes, kui sa ka Click and Growd hetkel osta ei plaani või ei saa, siis tee näpud ikka mullaseks. Taimed aitavad stressi maandada ning võivad olla väga armsad sõbrad ja vestluskaaslased. Usu, sa hakkad neid väga armastama! Hahhha, kõigepealt hakkad armastama ja siis sööd nad ära. 

Crazy plant lady on rääkinud. 

NB! Click and Grow e-poes kehtib kood MARI2020, mis annab tervele ostukorvile 10% soodustust. Kood kehtib korra inimese kohta. 



See on sellel korianderil juba kolmas saak



Comments

  1. sorry, aga ma ei viitsi enam su instat jälgida, sest seal on ainult reklaam reklaami otsa.. iga asi on mingi koostöö... sama ka malluka blogiga... :S

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seda on väga kahju kuulda, aga tõesti võtan koostöid vastu ka tulevikus, sest hoolimata sellest, et ma raha postituste eest ei võta, siis saan endale vähemalt mingi "palga" kingituste näol. Aga võtan seda tagasisidena, et peaksin ikka tihedamini oma kodust, perest ja elust ka kirjutama. Aitäh sulle aja eest, mil mind jälgisid!

      Delete
  2. Minu soov omada Click&Crow-d kasvab iga Sinu postitusega, kahjuks hetkel selle välismaale tellimisega on nagu on. Nii hea oleks kui kodus oleks koguaeg värsket rohelist.
    Aitäh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa! Seda on nii vahva kuulda, aitäh, et sulle tagasiside eest! <3 Hoiame pöidlaid, et õige pea on maailm jälle endine!

      Delete

Post a Comment